Jump to content

ROLAND GARROS 13. NAP - Álomdöntő, vagy borul a papírforma?

2014. 06. 06. 11:00

Ez lehet a kérdése a mai, Philippe Chatrier játéktéren lejátszandó férfi egyes elődöntőknek. Az év második Grand Slam tornája, a Roland Garros (25 018 000, salak) elérkezett azon szakaszához, hogy már nincsenek középső-, csak nyitó- és zárómeccsei a centerpályának.

Az idei év eddigi négy ATP 1000 Masters tornájából hármat megnyerő Novak Djokovic (2.) ellenfele a Roger Federert (4.) búcsúztató Ernests Gulbis lesz. A jelenlegi boritás királya, a világelső Rafael Nadal (1.) a már két döntő szettes meccsen is túl lévő Andy Murray (8.) riválisaként léphet majd salakra.A szerb Djokovic elmúlt fellépésein mindössze egy játszmát veszített, viszont Gulbis mérkőzései alatt sem kellett attól tartani, hogy másnapig fog nyúlni az adott találkozó, a Federerrel vivandó összecsapásán kívül csak egy küzdelemben került sor háromnál több felvonásra.

A 2014-es szezonban egyelőre legfőképp a francia városokban tudott érvényesülni Gulbis, mindkét ATP 250-es tornagyőzelmét a Nyugat-európai országban aratta, Marseille után közvetlenül a Garros előtt, Nizzában emelhette fel a bajnoknak járó serleget. Mindenesetre most is maradandót alkotott a 190 cm magas játékos, hiszen már ez az elődöntőbe jutás is a vártnál sokkal, de sokkal nagyobb siker, arról nem is beszélve, hogy már két TOP 10-es teniszezőnek is ő rövidítette meg a párizsi túráját. A két játékos eddig ötször csaphatott össze, a mérleg négy szerb, egy lett győzelem, de ebből az adatból nem nagyon lehet messzemenő következtetéseket levonni, pláne úgy, hogy a legutóbbi küzdelmük három évvel ezelőtt volt.

Rafael Nadal az előző körben kezdte meg az idei Garrost - előtte "bemelegitő meccsekkel" tesztelhette jelenlegi formáját, igaz ott is csak az első két szett volt izgalmas, Ferrert a végére leütötte a pályáról a négyszeres címvédő. Murray mostani játéka egyelőre nagyon változékony, a spanyol ellen egy egyenletes, végig 110%-nak megfelelő teniszre lenne szüksége, rengeteg mozgással, jó védekezéssel, olykor kiváló kontrákkal, bár az utóbbi esztendőkben megtanulhattuk, hogy Nadal ellen néha még a maximum feletti intenzitás sem elég a siker eléréséhez. A skót és a spanyol teniszező egymás elleni múltja már húsz mérkőzésből áll, legutóbb három hete találkoztak Rómában, akkor Nadal az első szettet elbukta, utána viszont megfordította az ütközetet, és végül 2 óra 42 percnyi játék után fogadhatta a skót gratulációját.

A fogadóirodák mindkét mérkőzésen kicsiny esélyt látnak arra, hogy az alacsonyabban rangsorolt játékos meglepetést okozhatna ellenfelének, ennek ellenére remélhetőleg a továbbjutás izgalmas és szoros csatában dől majd el mindkét párosításban.

(Fotó:magyarhirlap.hu)