Jump to content

Miklós Edit fantasztikus versenyzéssel hetedik lett a téli olimpián

2014. 02. 12. 15:09

Miklós Edit nagyszerű teljesítménnyel, minden idők legjobb magyar alpesi sí eredményét elérve hetedik helyen végzett lesiklásban a szocsi téli olimpia szerdai versenynapján. A győzelmet holtversenyben a szlovén Tina Maze és a svájci Dominique Gisin szerezte meg. A csíkszeredai születésű Miklós Edit - aki hétfőn 16. lett szuperkombinációban - 25-ös rajtszámmal vághatott neki a 2713 méter hosszú pályának, melyen a szokatlan meleg, napsütéses idő az elsők között indulóknak kedvezett. A 2011 óta magyar színekben versenyző sportoló ennek ellenére kiválóan siklott a pályán, s 1:42.28 másodperces eredménnyel zárt. Ezzel néhány percig az olimpia pontszerző hatodik helyen állt, az őt követő norvég Sejersted azonban megelőzte.

A szám történelmi sikerrel zárult, ugyanis az ötkarikás játékok alpesi sí küzdelmei során először alakult ki holtverseny az élen: a két aranyérem az esélyesek közé sorolt Maze és meglepetésre győztes Gisin nyakába kerül, ők 71 századmásodperccel voltak gyorsabbak Miklós Editnél, aki megelőzte többek között a hétfői szuperkombináció dobogósait, a német Maria Höfl-Riesch-t, az osztrák Nicole Hospot és az amerikai Julia Mancusót, valamint a szám 2011-es világbajnokát, a szintén osztrák Elisabeth Görglt.

Az alpesi számok között leggyorsabb szakágként kiemelkedő fontosságú és népszerűségű lesiklás felettébb meleg időben kezdődött helyi idő szerint 11 órakor, a szurkolók kolompokkal, zászlókkal felszerelkezve érkeztek és minden egyes célba érkezőt nagy ovációval fogadtak. Az első indulók közül hamar kiderült, hogy Gisin siklott úgy végig a pályán, hogy az ő idejét kell felülmúlnia annak, aki nyerni akar. A 28 éves svájci, aki pályafutása során két vk-sikert aratott lesiklásban, főleg a pálya alsó, már lankásabb részén tűnt verhetetlennek, ott még a legjobbakra is fél másodpercet vert rá.

Az esélyesek közül Gisin honfitársa, Lara Gut jött elsőként, de hiába volt az utolsó ellenőrzőpontnál 12 százados előnye, végül tízzel kikapott Gisintől, s láthatóan elégedetlen volt, hogy nem vette át a vezetést. A háromszoros vb-második, ezúttal végül bronzérmes, 22 éves Gut pályafutása első nagy olimpiai sikerét érte el. Őt követően Görgl és Höfl-Riesch viszont meg sem tudta közelíteni Gisint. A 30 éves, kétszeres világbajnok Maze aztán agresszív síeléssel tetemes, 38 százados előnyt szerzett a cél előtti mért pontig, ez pedig arra volt elég Gisinnel szemben, hogy éppen az élre kerüljön - holtversenyben. Így Maze a Vancouverben óriás-műlesiklásban és szuperóriás-műlesiklásban elért ezüstje után megszerezte a hőn áhított aranyat, amelynek annyira örült, hogy a célterületen hógolyóval lepte olimpiai bajnok társát, a még mindig hitetlenkedő Gisint.

A 25-ös rajtszámmal aztán Miklós Edit rugaszkodott neki a pályának az 1755 méteres magasságból. Rögtön az elején egy bal kanyarnál lecsúszott az ideális ívről, s kissé bizonytalankodott a felső szakaszon, ez pedig meglátszott az idején, ugyanis a második ellenőrző pontig 57 századra hízott a hátránya. Csakhogy innentől ellenállhatatlanul síelt, a legmeredekebb részre ráfordító rendkívül éles bal kanyart, amely még a legnagyobbaknak is gondot okozott, sikerült szűken vennie és ennek a sebessége sem látta kárát, ugyanis 101 km/h-s sebességgel száguldott a cél felé, a harmadik és negyedik ellenőrző pont között egy századdal még csökkentette is a hátrányát. Az utolsó, már könnyebb szakaszon 62-ről 71-re nőtt a különbség, de ez elképesztően jónak számított, mert ez volt az a rész, amelyen Gisin mindenkit nagyon megvert.

"Amikor a célba érkezéskor megláttam, hogy hatodik helyen állok, arra gondoltam, megcsináltam" - mondta Miklós, akit az sem bántott, amikor rögtön utána megelőzte őt a norvég Lotte Smiseth Sejersted. - "Nem szabad emiatt elégedetlennek lenni, mert ez így is jó, a célom teljesült, mindenkinek bebizonyítottam, hogy nem a levegőbe beszéltem."

Az alpesi sí versenyek pénteken a férfiak szuperkombinációjával folytatódnak, a nők pedig - köztük Miklós Edittel és Berecz Annával - legközelebb szombaton szuper-óriásműlesiklásban szerepelnek.

foto:nemzetisport.hu/

sportrajongo.hu/MTI