Jump to content

Vizes vb: női vízilabda: Kanadával játszunk a legjobb 8 között

2017. 07. 23. 06:30

Papírforma eredmények születtek a budapesti vizes világbajnokság női vízilabdatornájának nyolcaddöntőiben: Spanyolország, Ausztrália és Kanada is magabiztosan győzött. A nap leginkább várt mérkőzésén magas színvonalú, hullámzó mérkőzésen végül Oroszország egy góllal legyőzte Hollandiát.

Kanada-Új-Zéland 16-3

A délutáni nyitómérkőzés Kanada és Új-Zéland csapatai között magyar szemszögből is fontos volt, hiszen a győztesre Bíró Attila együttese vár a negyeddöntőben. Az új-zélandiak az első negyed vége előtt fél perccel, 4-0-as kanadai vezetésnél szerezték első góljukat, amire 10 másodperccel a bírói füttyjel előtt már jött is a válasz, így már az első 8 percet 5-1-gyel zárta Kanada. Ezt követően is meglehetősen könnyedén növelték előnyüket az észak-amerikaiak, bár a harmadik negyed vége felé kicsit felvették az új-zélandi tempót, rendre elhibázták a helyzeteiket és „csak” háromszor találtak be. A  védekezésük azonban továbbra is a helyén volt, így nem forgott veszélyben sem a győzelmük, sem a 10 gól feletti különbség.

Kína-Spanyolország 5-13

A görögök vártak a negyeddöntőben a kínai-spanyol mérkőzés győztesére, melynek inkább az ibériaiak voltak az esélyesei. Ennek ellenére hamar meglépett két góllal Kína, amire csak emberelőnyből tudtak a spanyolok válaszolni és szépíteni. Jól védett az ázsiai kapus, Peng, a spanyolok pedig igen erőtlenek voltak az ellenfél kapuja előtt.

A második negyedben azonban mind támadásban, mind védekezésben feltámadtak a spanyolok és megfordították az eredményt, méghozzá Paula Crespi gyönyörű húzásával egy jobbról jövő beadást követően. Ezzel be is indult a spanyol henger, a kínaiak csak elvétve tudtak válaszolni a spanyol találatokra. A harmadik negyed végén Forca még egy büntetőt is kihagyhatott, komolyabb következmények nélkül, hiszen ekkor már 10-4-re vezettek. A negyedik negyed elején kicsit megtorpantak a spanyolok, de aztán újra belelendültek a gólgyártásba és végül fölényesen nyertek.

Hollandia-Oroszország 10-11

A nap legérdekesebb és legkiélezettebb összecsapására volt kilátás a holland-orosz mérkőzésen, amely meg is hozta a várt izgalmakat. Az orosz csapat rendkívül erős, a felkészülés során keményen megszorongatta például a verhetetlennek hitt Egyesült Államok csapatát is. 

Elképesztően jól kezdett Oroszország, minden lövésük ült, 4-1-re, 6-2-re és 7-3-ra is vezettek, Ekaterina Prokofjeva ezen az estén ellenállhatatlan volt. Csakhogy a hollandok is nagyon erős válogatott, amely ezt szombat este is bizonyította: Stomphorst, van der Sloot és Klaasen góljaival egyenlítettek egy 5-0-ás rohammal a harmadik harmad elejére. 

Sőt, Dagmar Genee már a vezetést szerezte meg a csapatnak, óriási csatára volt kilátás a meccs végére is. Erre is volt válasza az oroszoknak, Tolkunova egyenlített, majd a negyed vége előtt szűk két perccel Timofeeva úszott meg, megkapta a labdát, és átejtette Willemsz kapust, 8-9. Sőt, Karnaukh védése nyomán Ivanova is betalált, 3-0-s rohammal vette vissza a kezdeményezést Oroszország.

A záró negyedben 5 méteresből hozta közelebb Hollandiát Klaasen (9-10), majd Karimova emberelőnyből talált be, 3:56-tal a vége előtt, megint kettő volt a differencia. Megens bombagólja következett, hallatlan izgalmakat hozott a mérkőzés.

1:19-cel a vége előtt időt kért Gaidukov mester, a támadás sikertelen volt, majd fél percen belül emberelőnybe került Hollandia, jött az időkérés, de a lövés fölészállt, a nyolc közé Oroszország jutott, Hollandia csak a 9-12. helyért küzd tovább. A mérkőzés után a holland válogatott jelezte, megóvja az eredményt. Állításuk szerint az egyik orosz időkérés akkor történt, amikor a holland válogatott birtokolta a labdát - így a játékvezetőknek 5 méterest kellett volna ítélni a javukra. Döntés vasárnap reggel várható.

Franciaország – Ausztrália 2-16

A nap zárómérkőzésén hamar egyértelművé tette a mérkőzés kimenetelét Ausztrália: egy 5-0-ás rohammal indítottak a “kenguruk”, így a lényegi kérdések már az első negyed végére eldőltek. Nem sok minden változott a második negyedre: 9-0-ra is vezettek már az “auszik”, Franciaország nem tudott minimális ellenállást sem kifejteni. A harmadik negyed elején betaláltak a franciák, és a kicsit belassuló ausztrálok asszisztálása mellett 1-1-re hozták a harmadik negyedet. A "kennguru-henger" újjáéledt a záró negyedre, és egy 6-1-es rohammal lezárták a mérkőzést.

(Forrás: sportrajongo.hu/fina-budapest2017.com; fotó: sportrajongo.hu/mti.hu/welovebudapest)