Jump to content

Jégkorong-vb - A feljutásért játszik a magyar válogatott

2015. 04. 24. 10:15

Az ukrán válogatott legyőzése után már csak a házigazda lengyelek ellen játszik a krakkói divízió I/A jégkorong-világbajnokságon a magyar válogatott. Rich Chernozam együttese számára hatalmas a tét, hiszen a mérkőzés megnyerése egyet jelentene a feljutással.

A képlet egyszerű, amennyiben a mieink nem kapnak ki a rendes játékidőben, úgy a kazahok mögött a második helyen jutnak fel a legjobbak közé és vehetnek részt a jövő májusban Szentpéterváron és Moszkvában megrendezésre kerülő világbajnokságon. Csak a rend kedvéért, egy esetleges feljutás során Sofronék ellenfele Kanada, Egyesült Államok, Oroszország, Csehország, Svédország vagy Finnország lenne.

"Mindig az utolsó lépcsőfok a legnehezebb. Mindenki tudta, hogy ez nem lesz könnyű torna, és csak a kazahok emelkednek ki a mezőnyből. A jobb odafigyelés, a kevesebb hiba dönt majd szombaton" - mondta az MTI-nek Rich Chernomaz szövetségi kapitány.

A szakember kiemelte, hogy eddig minden mérkőzésen sikerült valami újat mutatnia a válogatottnak. Hol a hajrában kellett kiharcolni a győzelmet (a japánok ellen), hol az utolsó harmadban kellett fordítani (az ukránok ellen), hol már az elején sikerült meglepni az agresszív letámadással az olaszokat. A kazahok ellen ugyanakkor az emberhátrányos védekezés gyenge pontjai ütköztek ki.

"Ismerjük a lengyel csapatot, de ez fordítva is igaz. Kielemeztük a játékukat, és készen állunk a döntő ütközetre" - mondta a kanadai szakember, akit három éve még azzal a szándékkal neveztek ki kapitánynak, hogy vezényelje le a generációváltást, most pedig már a feljutás is elérhető közelségbe került. Pedig a torna előtt többen arra figyelmeztettek, hogy a nehéz csoport miatt már a bennmaradásnak is örülni kellene, egyesek viszont a dobogót sem tartották elérhetetlennek.

Vas Márton már tagja volt a 2008-as szapporói feljutást kiharcoló válogatottnak is, mi több, akkor ő lőtte a sikert bebiztosító utolsó gólt.

"A vb-n lépésről lépésre haladtunk előre, tudjuk, mi a célunk, és ez lebeg előttünk. Biztos kőkemény meccs lesz a hazaiak ellen, pihenten, felkészülten nekik ugrunk" - mondta a csapatkapitány.

A szapporói csapatból rajta kívül még testvére, Vas János, valamint Kovács Csaba és Benk András tagja a mostani keretnek, a kapus Hetényi Zoltán pedig vésztartalék. Tokaji Viktor bokasérülés miatt nem játszhat, ő a szakmai stábot erősíti, akárcsak Majoross Gergely és Sille Tamás.

A két csapat eddigi 50-szer mérkőzött egymással, 15-ször nyertek a magyarok, 29-szer a lengyelek, és akadt hat döntetlen is. Legutóbb február 7-én, Torunban, felkészülési tornán találkoztak a felek, s 2-0-ra győztek a hazaiak. Tétmérkőzésen 2010. április 18-án, a ljubljanai divízió I-es vb-n a magyarok 6-0-ra nyertek, akkor Vas Márton két góllal, Sofron István egy góllal és egy gólpasszal járult hozzá a sikerhez.

(Forrás:sportrajongo.hu;mti/Fotó:mti)