Jump to content

Férfi kézi vb: Lengyelország hosszabbítás után bronzérmes

2015. 02. 01. 16:36

Lengyelország hosszabbítás után 29-28-ra legyőzte Spanyolországot a katari férfi kézilabda-világbajnokság bronzmérkőzésén. A lengyelek nagyon jól kezdtek, a második félidőre a támadójátékuk szinte teljesen megállt, azonban hatalmas lelkesedéssel hosszabbításra tudták menteni a mérkőzést a végére kicsit leengedő világbajnoki címvédő ellen. A ráadásban már végig a lengyelek vezettek, és végül nagy csatában szerezték meg a bronzérmet.

Nagy rohanással kezdődött a mérkőzés, amiből a kevesebb hibát vétő lengyelek jöttek ki jobban (3-0). Az első spanyol gólra egészen a 8. percig kellett várni. A lengyelek nagy lendülettel és kreatívan támadtak, Aguinagalde eltűnt a hatalmas lengyel falban, a neki bejátszott labdákat könnyedén halászta el az ellenfél (6-2). A spanyolok lassan feléledtek (7-5), Cadenas lekapta a pályáról az erejével láthatóan elkészült Canellast, Raúl Entrerriost és Rocast is, a helyükre beálló Chema-Robledo-Tomas tengely lendületet vitt a játékba, a kapuban Perez de Vargas is "megérkezett" a meccsbe, és a 22. percre utolérte ellenfelét a 2013-as világbajnok (11-11). Kiegyenlített volt az első félidő utolsó 10 perce, és végül maga a félidő is döntetlen eredménnyel zárult (13-13).

Spanyol góllal indult a második félidő, a lengyelek kicsit beragadtak, egyre inkább érezhető volt a játékosok fáradtsága, támadásban egyre több volt a hiba, a reklamálás, a birkózás a falban, nagyon töredezetté vált a játék. A 41. percben Tomas emberelőnyben két gólt is szerzett, először vezettek kettővel a spanyolok (17-19), majd a 47. percben már hárommal (18-21). A lengyelek egyre inkább szétestek, ziccereket hibáztak, elszórták a labdákat, egyedül Szmal védései tartották őket. Fordulópont lehetett volna az első spanyol kiállítás a 48. percben, azonban lengyel gól helyett Chema gól jött, így 10 perccel a vége előtt 4 gólosra hízott a spanyol előny (18-22). Szyba azért betalált előnyben, majd Jurecki hetese, és Szyba újabb gólja visszahozta a mérkőzésbe a lengyeleket (21-22) az 56. percre. Az ezen a vb-n keveset mutató Entrerrios gólja lökte közelebb a spanyolokat a bronzéremhez (21-23). Egy rossz csere miatt 2 perces lengyel kiállítás következett, amivel akár el is dőlhetett volna a mérkőzés, azonban a spanyolok elkapkodták a támadást, a lengyelek pedig ismét felzárkóztak egy gólra emberhátrányban két perccel a vége előtt (22-23). Rivera hetesből betalált (22-24), Szyba 7. gólja 1 perccel a vége előtt született (23-24), a spanyolok a győzelemét támadhattak, Maqueda passzívnál felsőkapufát lőtt, Szyba pedig két másodperccel a vége előtt egyenlített, jöhetett a hosszabbítás! Továbbra is fej-fej mellett haladtak a csapatok, 26-26-al zárult az első 5 perc. A hosszabbítás második félidejében ismét a lengyelek ragadták magukhoz a kezdeményezést, a spanyolok azonban mindig egyenlítettek. Fél perccel a vége előtt a lengyelek beállóból találtak be (28-29), Robledo két másodperccel a vége előtt szabaddobásból a sorfalba tüzelt, így a lengyelek megnyerték a mérkőzést.

(bb)

(Forrás: sportrajongo.hu; fotó: sportrajongo.hu/mundodeportivo.com)