Jump to content

Férfi kézi vb: Franciaország ötödször világbajnok

2015. 02. 01. 19:01

Nagy csatában, de végig vezetve Franciaország 25-22-re legyőzte a házigazdát a katari férfi kézilabda-világbajnokság döntőjében, így 2006 után másodszor hajtotta végre azt a bravúrt, hogy egyazon időszakban a világbajnoki, Európa-bajnoki, és olimpiai bajnoki címet is birtokolja. Katar hősiesen küzdött, de a döntő pillanatokban elkövetett hibák miatt fejet kellett hajtania a nagyobb tudás előtt.

Katari góllal kezdődött a finálé, majd Joli büntetőjét a heteseket 44%-al védő Stojanovic védte. Karabatic duplázott, Guigou hetesből talált be, így két góllal elléptek a franciák (4-2), a hazaiak azonban szívósan küzdve tartották a lépést (12. perc 5-4). Szaporodtak a katari kétperces kiállítások, ezeket kihasználva 3 gólra növelték eőnyüket a gallok. Karabatic ellenállhatatlan volt, így Valero Riverának időt kellett kérnie 9-5-nél. Saric egyre többet találkozott a labdával, ezzel párhuzamosan viszont Omeyer is, így Nyokas góljával a 20. percre már 5 gólos volt a francia előny (11-6). Capote 10 méterről eleresztett bombagóljai tartották a lelket a hazaikban, Karabatic kiállítását követően peig 3 gólra zárkózott Katar a 25. percre (13-10). Ez a különbség megmaradt a félidőre is, Saric utolsó másodperces ziccerhárításának köszönhetően (14-11).

Beragadtak a franciák a második félidő elején, két gyors hazai gól és két Saric védés, és már csak egy volt a különbség (14-13). Sorhaindo törte meg a francia gólcsendet, majd Barachet állította vissza a 3 gólos különbséget (16-13). Katar nagyon szívósan küzdött, a támadásban elkövetett hibákat azonban a franciák könyörtelenül megbüntették a másik oldalon, főleg Porte és Barachet volt elemében. Mallash emberhátrányból is betalált (18-16), majd Markovic is, így egy gólra zárkózott a házigazda (18-17). A franciáknál támadásban Barachet lépett elő vezérré, így hiába védekezett egyre jobban Katar, továbbra is maradt a 1-2 gólos francia előny a második félidő közepén. Guigou bokája egy ziccert követően aláfordult, így a szélső nem tudta folytatni a játékot. Saric továbbra is fontos bravúrokat hozott, de egy Saric védést szinte azonnal követett egy Omeyer védés is, így az egyenlítés elmaradt. Néhány percnyi gólcsend következett, az utolsó 10 perc 22-19-es francia vezetéssel indult, Rivera időt is kért csapata játékát látva. Markovic góljára Porte válaszolt, Borja Vidalt pedig beállóposzton nem tudták tartani a franciák (52. perc 23-21). Capote 6. góljával két gólra zárkóztak a katariak (24-22). Narcisse az 57. percben elérhető közelségbe hozta az aranyat a galloknak, mely egy újabb katari hiba után vált biztossá.

Franciaország világbajnok, 1995, 2001, 2005 és 2009 után immáron ötödször.

(bb)

(Forrás: sportrajongo.hu; fotó: srpotrajongo.hu/eurosport.fr/telesport.hu)