Jump to content

Férfi kézi vb: Franciaország a spanyolokat legyőzve döntős

2015. 01. 30. 20:50

Nagy csatában, szinte végig vezetve győzte le 26-22-re az olimpiai bajnok Franciaország a világbajnoki címvédő Spanyolországot. A gallok győzelméhez az alapot az örökifjú Thierry Omeyer adta, aki hatból négy hetest védett, összességében pedig 19 védéssel zárta a mérkőzést. A spanyolok magukhoz képest rengeteg hibát vétettek, főként támadásban, és Canellast leszámítva nem igazán akadt vezérük. A francia csapat vasárnap este 17 órakor a házigazda Katar ellen száll harcba a világbajnoki címért, míg a spanyolok a lengyelek elleni bronzmeccsen vigasztalódhatnak.

Nem a csapatok védekezéséről szólt az első 10 perc: a franciáknál Karabatic és Narcisse, a spanyoloknál elsősorban Canellas lőtte a gólokat, sem Omeyer, sem pedig Perez de Vargas nem találkozott sokat a labdával. Támadásban a spanyolok nehezebben lőtték a gólokat, ennek köszönhetően 8-6-os francia vezetésnél időt kellett kérnie Manolo Cadenas szövetségi kapitánynak, a 15. percre azonban már 5 góllal vezettek az ellenállhatatlanul játszó franciák (12-7). Alex Dusebajev, Chema és Rocas érkezett életet lehelni a spanyol támadásokba. Ez sikerült is, két gólra zárkózott a vb-címvédő (12-14), azonban a franciák emberhátrányból is betaláltak. Omeyer is belelendült, a spanyolok védekezése továbbra sem igazán állt össze, így négygólós francia előnnyel vonulhattak pihenőre a csapatok (14-18).

A második félidő első 3 percében nem esett gól, majd a spanyolok Ugalde két indításgóljával 2 gólra (16-18), majd Canellas átlövésgóljával egyre zárkóztak (18-19), azonban a mérkőzés fonalát egyre inkább elveszítő bírók előbb Maquedát, majd Morrost állították ki. Mivel a franciák támadásban teljesen megálltak (a második félidő első 11 percében csak 1 gólt dobtak), így Perez de Vargas bravúrjaival továbbra is csak egy góllal vezetett az olimpiai bajnok. Sorhaindo törte meg a francia gólcsendet (18-20), a spanyol támadójáték pedig továbbra is igencsak akadozott. A franciák sem brillíroztak, a 49. perc végén szerzett Barrachet gól mindössze a 4. volt a félidőben (20-22). Omeyer egymás után két hetest is kivédett, pechjére azonban a labda mindkétszer visszapattant előbb Canellas, majd Tomas kezébe, akik aztán már nem hibáztak. Sorhaindo emberhátrányban is betalált, Omeyer ziccert védett, így nem tudtak faragni a hátrányukból az ibériaiak, sőt Sorhaindo még egy hetest is kiharcolt emberhátrányban, amit Joli kihasznált, így az 52. percre ismét három gól volt a francia előny (21-24). Perez de Vargas két óriási bravúrt mutatott be, Ugalde gólt szerzett ugyan (22-24), Omeyer 19 védésével szemben azonban nem volt ellenszere a spanyoloknak, így hiába volt számtalan lehetőségük a felzárkózásra, a franciák annak ellenére teljesen megérdemelten jutottak a döntőbe, hogy a második félidőben csak 8 gólt szereztek.

(bb)

(Forrás: sportrajongo.hu; fotó: sportrajongo.hu/pallamanoitalia.it/handballtime.it)