Jump to content

Hivatalos: nem igazolhat a Barcelona 2016-ig!

2014. 12. 30. 11:38

Hivatalossá vált a FIFA az FC Barcelonára kirótt büntetése, ennek értelmében a katalán sztárcsapat 2016-ig eladhat, ám igazolni nem igazolhat játékosokat. A Barcelonát azért büntette a nemzetközi szövetség, mert a 2009 és 2013 közötti időszakban több 18 év alatti játékos átigazolásakor vétett az átigazolási szabályok ellen. A klub fellebbezett a döntés ellen, ám a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) elutasította azt.

A jövőre nézve hatalmas érvágás érte az FC Barcelona együttesét, amely már a januári átigazolási időszakban sem igazolhat játékost, miután a FIFA korábban kirótt büntetése életbe lépett miután a CAS elutasította a katalánok fellebbezését.

„A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) elutasította az FC Barcelona fellebbezését a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) ellen. A FIFA 2014. augusztus 19-én kelt döntésében két átigazolási időszakból kizárta a spanyol klubot, 450 000 svájci frankra megbírságolta, valamint hivatalos megrovásban részesítette, mivel több ízben megsértette a fiatalkorú játékosok regisztrációjára vonatkozó szabályokat. A CAS-hoz eljuttatott beadványban az FC Barcelona a FIFA-döntés annullálását kérte. A felek megegyeztek a követendő eljárásban, a meghallgatást 2014. december 5-én tartották meg. A CAS különbizottsága vizsgálata során úgy találta, hogy a Barcelona valóban megsértette a fiatalkorú, akadémista futballistákra és regisztrációjukra vonatkozó szabályzatot, tehát a FIFA átigazolási szabályzatának 19. pontját. Ezért a FIFA határozata megerősítést nyer, a szankciók életben maradnak. A testületnek még az átigazolási időszak kezdete előtt meg kellett hoznia határozatát, így a teljes bírósági döntést és indoklást későbbi időpontban hozzák nyilvánosságra” – hangzik a döntés (forrás:nso).

A büntetés nem korlátozza az eladást, ám a játékosvételt megtiltja. A katalánok korábban pénzbüntetést is kaptak, ám az átigazolási stop értelemszerűen sokkal komolyabban érinti a klubot, amely a mostani bajnokságban kétség kívül jól rajtolt, ám az El Classicón elszenvedett veresége óta kevésbé meggyőző. Nagy kérdés, hogy a FIFA büntetése milyen hatással lesz a megújulás előtt (leginkább játékosfronton) álló klubra, amely így minden kétséget kizáróan hatalmas lemaradásban lesz a legfőbb rivális Real Madriddal szemben, ez pedig évekre meghatározhatja a spanyol bajnokságban a versenyhelyzetet.

(Forrás:sportrajongo.hu/nso.hu/Fotó:grantland.com)