Jump to content

Női kézilabda Eb - Aranyérmes a norvég válogatott

2014. 12. 21. 21:48

A norvég válogatott nyerte az aranyérmet a magyar-horvát közös rendezésű női kézilabda Európa-bajnokságon, miután a vasárnapi budapesti döntőben 28-25-re legyőzte a spanyol csapatot.

Az első helyezett együttes - amely hatodik alkalommal került a kontinens trónjára - ott lehet a 2016-os riói olimpián és a jövő évi dániai világbajnokságon.

Eleinte felváltva estek a gólok, majd Navarro védéseivel megtámogatva a spanyolok sorozatban ötször betaláltak, a ferencvárosi légiós, Pena ebből négyet vállalt. A 14. percben 7-3-nál a norvégok időt kértek. A torna All Star-csapatába beválasztott Mörk 11 perces északi gólcsendet tört meg, ám ettől nem jöttek zavarba a spanyolok, és növelték a különbséget (10-5). A skandinávok fokozták az iramot, emberelőnybe kerültek, és még a szünet előtt közel kerültek az egyenlítéshez. A félidei 12-10-et a Győr légiósa, Aguilar állította be.

A második játékrész elején hengereltek a norvégok, pillanatok alatt fordítottak, az ellenfél ráadásul büntetőt rontott. Jöttek a cserék a spanyoloknál, ennek következtében hatékonyabbá váltak az átlövések, de fordítani nem tudtak. Erről javarészt az Eb legjobb kapusának tartott Silje Solberg tehetett.

Időt kért a spanyol kapitány, mert csapata negyedóra alatt több gólt kapott, mint a teljes első félidőben. Ám nem igazán változott a játék képe, a jól záró északi védőfal megszerezte a labdát, az indításokból pedig jöttek a találatok.

Feltűnő volt, hogy a második félidőben a norvégok szinte csak a kapu felső részét célozták, mivel a remek reflexű spanyol hálóőr, Navarro 169 centiméter magas.

Az utolsó tíz perc 25-21-ről indult, és utolsó tartalékaikhoz nyúltak a spanyolok: felgyorsult a játékok, és megkezdték a felzárkózást. Két norvégot is kiállítottak, az emberelőnyben pedig 26-25-re jöttek fel.
Azonos létszámban már jobbak voltak a skandinávok, és megnyerték az izgalmas összecsapást.

Az Európa-bjnokság bronzérmét a vasárnap délutáni bronzmeccsen Montenegrót 25-23-ra legyőző Svédország nyerte, míg a magyar válogatott a 6. helyen fejezte be az Eb-t.

(szp)

(forrás:sportrajongo.hu/MTI/fotó:MTI)