Jump to content

U20-as hoki-vb: a bentmaradásnál többet vár a szövetség

2014. 12. 11. 17:46

Tisztes helytállást, azaz a bennmaradásnál többet remél a Magyar Jégkorongszövetség elnöksége a vasárnap rajtoló dunaújvárosi U20-as divízió I/B-világbajnokságon szereplő magyar válogatottól.

Amint az az eseményt felvezető csütörtöki sajtótájékoztatón elhangzott, nagy sportdiplomáciai siker, hogy a tavalyi, miskolci divízió II/A vb után ismét Magyarország, ezúttal Dunaújváros adhat otthont a juniorok legrangosabb magyar érdekeltségű világversenyének.
A csapatot immár második esztendeje Rich Chernomaz irányítja, aki egyben a felnőttválogatott szövetségi kapitánya. Kiemelte, a hazai pálya egy éve előny volt, hiszen sikerült kiharcolni a feljutást, ugyanez egy szinttel feljebb viszont már-már a csoda kategóriája lenne. A tisztes helytállás azt jelenti, hogy a 3–5. hely valamelyikét kellene elérnie a gárdának a lengyeleket, kazahokat, franciákat, ukránokat és japánokat felvonultató mezőnyben.
Chernomaz úgy fogalmazott, a magyar utánpótlás egyre jobb, köszönhetően az évek óta folyó szisztematikus munkának és annak, hogy egyre több a jégpálya. Mint mondta, jelzésértékű, hogy a mostani 29-es keretből már hatan – Erőss Zoltán, Galló Vilmos, Garát Zsombor, Keresztúry Erik, Kiss Zsombor és Láday Tamás – légiósok, hárman közülük a tengerentúlon játszanak rangos bajnokságokban. A csapat gerincét az ifj. Ocskay Gábor Akadémia és a MAC adja, előbbiből tizenegyen, utóbbiból tízen tagjai a keretnek. A magyar együttes a jelenlegi idényben minden hónapban több napon keresztül együtt készülhetett, illetve tornákon vehetett részt, ami nagy segítség volt a számára.
Az U20-as elit vb-n tíz, a divízió I/A-ban hat csapat szerepel, így a magyarok jelenleg a 17–22. helyen állnak a világban a divízió I/B-s besorolásukkal.
A vb-re teljesen felújították a dunaújvárosi jégcsarnokot, az öltözőket, a zuhanyozókat és a lelátót. A tornára a belépés ingyenes. A meccsekről élő közvetítés lesz a szövetség honlapján, az icehockey.hu oldalon.
A magyarok vasárnap a lengyelekkel, hétfőn a franciákkal, szerdán az ukránokkal, csütörtökön a kazahokkal, a szombati záró napon pedig a japánokkal mérkőznek egyformán 16.30-as kezdéssel.
(mti)

(Fotó:nso)