Jump to content

Férfi kézi BL: harc a csoportelsőségért

2014. 12. 06. 08:15

A Bajnokok Ligájában szereplő mindkét magyar férfi kézilabdacsapat, a MOL-Pick Szeged, és az MKB-MVM Veszprém is a csoportelsőségért száll harcba az idei év utolsó fordulójában. Bár a Szeged dolga nehezebbnek tűnik, a sok csatát megélt Tiszaligetben a lengyel bajnok Kielcénél jobb csapatok is kapituláltak már az elmúlt években. A bajnok Veszprém a Löwenhez látogat, különösebb eredménykényszer nélkül.

Az első fordulóban a Tisza-partiak 37-32-es vereséget szenvedtek Kielcében, azóta azonban nem találtak legyőzőre, a csoportban történt körbeveréseknek köszönhetően pedig az utolsó három forduló eredményétől függetlenül biztosan nyolcaddöntősek. A kérdés már csak az, hogy első vagy második helyen jutnak tovább, aminek - amennyiben eljut oda a Szeged - a negyeddöntőben lehet jelentősége, hiszen az adott csoportok győztesei a Final Fourig vezető oda-visszavágós rendszerben hazai pályán játszhatják a párharcok visszavágóját. Juan Carlos Pastor együttesében lassan a kirakós minden darabja a helyére kerül: a szezon elején a szurkolók által sokszor "megtalált" spanyol világbajnok kapus, Sierra az elmúlt két fordulóban már nevéhez és tudásához méltón védett, a szlovén irányító Bombac a hátán viszi a csapatot, a BL forduló csapatába is beválasztott Balogh Zsolt pedig számolatlanul lövi a gólokat. Az év legnehezebb mérkőzése jön a Szeged számára, hiszen a Kielce a lengyel válogatott meghatározó játékosai (Jurecki, Bielecki, Tkaczyk, Szmal, Krysztof Lijewski) mellett nemzetközi klasszisok egész sorát (Buntic, Strlek, Cupic, Aguinagalde, Zorman) vonultatja fel.

Jóval egyszerűbb az idényben eddig 100%-os bakonyi alakulat helyzete: a hátralévő három mérkőzésen (Löwen és Montpellier idegenben, Celje otthon) elegendő egyetlen pont a csoportelsőséghez. Carlos Ortega együttese bombaformában van, legutóbb az orosz Csehovszki Medvedit győzte le hazai pályán. Nagy László csapatkapitány hiányát egyáltalán nem érzi meg az együttes, az eddigi vezérek mellett (Ilic, Sulic, Ugalde, Chema) egyre többet vállalnak a nyári szerzemények (Zeitz, Nilsson), Mikler formájára pedig nehéz szavakat találni. A spanyol mester legnagyobb feladata a megfelelő rotáció kialakítása, az eddig ilyen-olyan okból kevesebb szerepet kapó játékosok (Ruesga, Lékai, Alilovic) formába hozása, amelyre kiváló alkalom az eddig visszafogottabban szereplő Löwen elleni presztízsmérkőzés, mely a továbbjutás szempontjából elsősorban a hazaiak számára lehet fontos. Egy esetleges vereség egyáltalán nem lenne tragédia, egy jó, és mindenekelőtt sérülésektől mentes mérkőzés lejátszása lehet a legfőbb cél a Veszprém számára.

A Szeged 16.30-kor, a Veszprém 21 órakor kezd.

(bb)

(Forrás: sportrajongo.hu; fotó: sportrajongo.hu/vacinaplo.com/hírleső.hu)