Jump to content

Érmekért utaznak Hosszú Katinkáék Dohába

2014. 12. 01. 10:58

Szerdától vasárnapig Dohában rendezik az úszók rövidpályás világbajnokságát. Az év utolsó nagy nemzetközi sporteseményére Magyarország története legfiatalabb csapatával nevezett, a keretből hiányzik többek között Cseh László, igaz ott lesz az idén verhetetlennek bizonyuló Hosszú Katinka és a 200 méter mellen címvédőként induló Gyurta Dániel is.

Két éve Isztambulban Hosszú Katinka öt érmet szerzett, két arnay - 200 méter pillangón és a 100 méter vegyesen, míg Gyurta 200 méter mellen nem talált legyőzőre. Rajtuk kívül szintén érmet nyert az idei katari vb-t kihagyó Cseh László, valamint a Dohában szintén induló Verrasztó Dávid is, előbbi nyakába két ezüstöt és egy bronzot akasztottak, utóbbi pedig 400 vegyesen lett harmadik.

A 25-ös medencébe kiírt vb-k története 1993-ban kezdődött a spanyolországi Palma de Mallorcán, azóta tíz ilyen csúcseseményt rendezett a vizes sportokat összefogó nemzetközi szövetség, a FINA, a dohai tehát a 12. a sorban. A magyarok kezdetben ritkán indultak, és a kezdeti "távolságtartás" után csak a 2010-es dubaji vb-től kapcsolódtak be a rendszeres résztvevők közé. Ez magyarázza, hogy az 50 méteres medencében megszokott és rendre ismétlődő diadaláradathoz képest viszonylag szerény a magyar össz-éremtermés, amennyiben eddig 15 medál alkotja a teljes gyűjteményt, 4 arany, 5 ezüst és 6 bronz felosztásban.

A katari világbajnokságon induló magyarok:

férfiak:Balog Gábor, Bernek Péter, Biczó Bence, Dudás Dániel, Földházi Dávid, Grátz Benjámin, Gyurta Dániel, Gyurta Gergely, Holoda Péter, Horváth Dávid, Kenderesi Tamás, Kozma Dominik, Szabó Norbert, Verrasztó Dávid
nők:Gyurinovics Fanni, Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna, Kapás Boglárka, Késely Ajna, Szilágyi Liliána, Verrasztó Evelyn

(Forrás:sportrajongo.hu;mti/Fotó:duol.hu)