Jump to content

Tetszett a magyar vízilabda-reform a FINA-kongresszusán

2014. 03. 06. 12:27

Kemény Dénes, a Magyar Vízilabda-szövetség elnöke is előadást tartott a FINA-kongresszuson Cancúnban, ahol a jelenlévőknek tetszett a bírók bemikrofonozásáról szóló magyar ötlet. Kemény szerint a nemzetközi szövetség belátta, nem szabad megvárni a változtatással a riói olimpiát. A kiváló szakember szerint a FINA felismerte, hiába szokás csak az olimpia utáni évben változtatni, most nem várhat Rióig. November végére a technikai-szakmai bizottság letesz egy javaslatot, amely már jövőre hatályos lehet. A lényeg, hogy érthetőbbek legyenek a szabályok, és ha ez is sikerült, az ügyes, jó játékosok védelme erősödjön, illetve a hangzavar szűnjön meg.

„Mindenki üdvözölte a magyar ötletet – mondta Kemény Dénes, a Magyar Vízilabda-szövetség elnöke. – A bírók kapcsolatot tarthatnak egymással és a delegálttal, s hat szem többet lát, mint négy. Aztán hogy mesélünk-e erről a közönségnek, az a következő lépés. Az volt a vélemény, hogy akkor mondjuk el, ha egyszerűbbek a szabályok, mert amíg zavarosak, magyarázkodásnak tűnhet. De ahogy a labdarúgásban bevált, hogy már hatan össze vannak kötve, pólóban is ez a jövő, mert például megszűnik, hogy a kapu mögött találkozik és cseveg a két fehér ruhás, hogy mi is történt a vízben” – mondta Kemény

A háromszoros olimpiai bajnok kapitány hozzátette, a legnagyobb probléma vagy inkább feladat a jövőkép, amelynek két része van. Az egyik, hogy fantasztikus produktumot kell előállítaniuk. A játékosokat felkészítjük, ez idáig rendben, de a produktumnak az is része, hogy a szabályok, amelyek között játszunk, vonzzák a közönséget. Ez pedig már nem a mi területünk, hanem a FINA-é. Azzal persze könnyen tudunk segíteni, hogy a produktumot becsomagoljuk.

„Példának hoztam a Miami Heat kosárlabdacsapatát. Amikor az ember a meccs után visszamegy a parkolóba, az fordul meg a fejében, hogy amit látott, abból ötven százalék volt a kosárlabda és ötven százalék minden egyéb. Ha ezt az a tulajdonos csinálja, amelynek a csapata a világ legjobbja, akkor nekünk pláne ez a dolgunk. Ezen a területen mi becsülettel végezzük a munkánkat, a FINA-nak pedig az a dolga, hogy a megjegyzéseket, amelyeket a világ legfontosabb sportcsatornái közül kettőnek, az ESPN-nek és az NBC Sportsnak a küldöttei tettek a konferencián – miszerint túl sok a sípszó a mérkőzésen, az ember belezavarodik, és elkapcsolja a tévét –, megfogadja és rövid időn belül változtasson” – mondta Kemény.

Erre rímelt a hónapokkal ezelőtt kísérleti jelleggel lejátszott Komjádi-kupa, amelyen csökkentett pályamérettel harmadára-negyedére csökkentették a sípjelek számát is. Az olasz legenda Sandro Campagna ugrált örömében, milyen jó ötlet volt, hogy minden szabálytalanság kiállítást ért, és cserébe a kiállított azonnal visszajöhetett. „Sokkal pezsgőbb lett a játék, ritkább volt a sípjel, mert igyekeztek elkerülni a szabálytalanságokat" – összegzett Kemény.

fotó:mywaycoaching.hu

sportrajongo.hu/nemzetisport.hu