Jump to content

A nyolc közé kerülés a cél a kézilabda Eb-n

2014. 01. 10. 12:26

A hivatalos célkitűzés szerint a legjobb nyolcba kell jutnia a magyar férfi kézilabda-válogatottnak a vasárnap kezdődő dániai Európa-bajnokságon. Mocsai Lajos szövetségi kapitány a csütörtöki sajtótájékoztatón hangsúlyozta, a nehéz sorsolás és a sérültek miatt a csapatnak ehhez erőn felüli teljesítményre lesz szüksége.

A 17. világversenyére készülő szakember, elmondta, a magyar válogatott a nemzetközi élmezőnynek azon hat válogatottja közé tartozik, amely az elmúlt időszakban minden világeseményen részt vett. A mostani tornára mindössze két hetet gyakorolhatott együtt a gárda, noha az olimpia előtt például 132 napot edzett közösen.

Mint mondta, feladatát nehezíti, hogy kilenc különböző klubból érkeznek a játékosok a nemzeti csapatba, ennek ellenére nem vesztett az ambícióiból a szakvezetés. Hozzátette: nagyon fontos, hogy a gárda továbbjusson a csoportból, egy esetleges kiesés ugyanis erős ellenfelet is a csapat útjába sodorhat a világbajnoki selejtező során.

Jelezte, hogy várhatóan hatalmas lesz a nyomás a magyar együttesen, mivel a két skandináv ellenfél, azaz az izlandi és a norvég csapat gyakorlatilag hazai környezetben játszhat majd, utóbbi szurkolói már több mint négyezer jegyet vásároltak a tornára.

Mocsai Lajos a kerettel kapcsolatban elmondta, Harsányi Gergely - aki hamarosan apa lesz - nem utazik el a csapattal, helyére Szalafai Gábor került a keretbe. Vetési Iván, a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) elnöke hangsúlyozta, a magyarokra már a csoportkörben rendkívül nehéz feladat vár. "A válogatott két évvel ezelőtt, az Eb-n és a londoni olimpián is bravúrosan szerepelt, és úgy gondolom, most is képes lehet erőn felül teljesíteni" - nyilatkozta.

Az MKSZ a kontinensviadal megnyerése esetére 15 millió forintos prémiumot helyezett kilátásba. Az ezüstérem 13, a bronzérem 11, a negyedik hely 10, az ötödik 8, a hatodik 7, a hetedik 6, a nyolcadik pedig 5 millió forintot ér. Harsányi kimaradásával újra csapatkapitánnyá lépett elő Ilyés Ferenc, aki hangsúlyozta: a játékosok már lezárták magukban, hogy sérülése miatt ezúttal nem tarthat velük Nagy László, és csapatként küzdve igyekeznek majd jó eredményt elérni.

A magyarok Aalborgban vasárnap a spanyolok ellen kezdenek a csoportkörben, aztán az izlandiakkal és a norvégokkal találkoznak. A kvartettből az első három jut a középdöntőbe, amelynek összecsapásait Herningben rendezik majd.

Az Európa-bajnokság első három helyezettje - amennyiben a vb-címvédő Spanyolország dobogós, akkor a negyedik is - kijut a jövő évi katari világbajnokságra. A kontinensviadal további 12 csapata pedig - kiegészülve az előselejtező öt legjobbjával és a német válogatottal - júniusban oda-visszavágós selejtezőpárharcban harcolhatja ki a részvételt.

foto: sport365.hu

sportrajongo.hu/MTI