Jump to content

Tokió 2020: a Duna Aréna példakép lett a japánoknak

2017. 02. 24. 23:45

Példaértékű létesítmény a budapesti Duna Aréna a világ számára – hangzott el azon a budapesti tanácskozáson, amelyen Cornel Marculescu, a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) ügyvezető igazgatója és Hirokata Miura, a 2020-as tokiói olimpia létesítményigazgatója találkozott.

 

A vizes világbajnokság szervezőinek csütörtöki közleménye szerint a FINA elnöke a japán delegáció figyelmébe ajánlotta a budapesti úszóaréna építészeti megoldásait, egyúttal méltatta a szűkös időkeret ellenére magas színvonalon és jövőbe mutató műszaki tartalommal felépülő komplexumot.

A Tokió 2020 munkatársai elmondták, eredeti terveik szerint egy állandó, 15 ezer néző befogadására alkalmas uszoda épült volna az olimpiára. Látva azonban a fejlesztéseket, már ők is – a Duna Arénához hasonlóan – egy visszabontható, és az olimpia után a fenntarthatóságot szem előtt tartó, arénát fognak építeni. Ezért leginkább azok után a megoldások után érdeklődtek, amelyek az épület befogadóképességének variálhatóságát teszik lehetővé – áll a közleményben.

A 17. FINA világbajnokság fő helyszínéül szolgáló Duna Aréna verseny alatti befogadóképessége 15 ezer fő, a világeseményt követően a két, egyformán 4500 fős mobillelátót visszabontva, csökkentett kapacitással fog működni, fix 6000 fő befogadására alkalmasan.

A korábban Dagály Úszóaréna nevet viselő komplexumot a keddi átadáson Duna Arénának keresztelték el.

(Forrás: sportrajongo.hu;mti/Fotó:mti)