Jump to content

Olimpia 2024: kajakos legendák a sportolói bizottságban

2016. 12. 14. 10:51

Bemutatták kedden a Budapest 2024-es olimpiai és paralimpiai pályázatának sportolói bizottságát, amelynek elnökévé Kovács Ágnes olimpiai bajnok úszót választották. A kajak-kenu sportból hárman is, a kétszeres olimpiai bajnok Gyulay Zsolt és Vereckei Ákos, valamint az ötkarikás ezüstérmes Bóta Kinga is a testület tagja lett.

Tizennégy sportágból, huszonöt sportolót választottak meg a Budapest 2024 olimpiai és paralimpiai pályázatának sportolói bizottságába. Az elnöki posztot az olimpiai bajnok úszó, Kovács Ágnes tölti be, Kárpáti György, háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó tiszteletbeli elnöke lett a testületnek. A bizottság tagjai Magyarország eddigi 176 olimpiai aranyérmének közel 25 százalékát birtokolják, mindannyian olimpikonok, vagy paralimpikonok.

A kajak-kenu sportot a kétszeres olimpiai bajnok Gyulay Zsolt és Vereckei Ákos, valamint Bóta Kinga olimpiai ezüstérmes képviseli.

„Megtisztelő ez a felkérés, s a bizottságban úgymond kettős szerepben is részt vehetek. Egyrészt a BOM Alapítvány főtitkáraként, másrészt korábbi sportolóként is segíteni tudok abban, hogy minél sikeresebb lehessen a budapesti pályázat. Úgy érzem, jól megragadtuk azokat a pontokat, amelyekkel ki tudunk tűnni, riválisai tudunk lenni Párizsnak és Los Angelesnek. Hogy mi a feladatunk? Korábbi sportolóként, olimpikonként megoszthatjuk tapasztalatainkat, meglátásainkat a minket érintő területekkel kapcsolatban, ugyanakkor a szerepvállalásunkkal, a fórumokon való részvételeinkkel igyekszünk a pályázat társadalmi támogatottságát is növelni” – mondta Bóta Kinga.

Kovács Ágnes beszédében kiemelte, nagy megtiszteltetésnek tartják, hogy részt vehetnek Budapest olimpiai pályázatában.

“Már azzal is egy álom vált valóra, hogy hosszú idő után Budapest ismét pályázik a játékok megrendezésére, és már önmagában arra is büszkék lehetünk, hogy Los Angelesszel és Párizzsal versengünk, sőt, esélyesek vagyunk” – jelentette ki a sportolói bizottság elnöke.

A NOB jövő szeptemberben, Limában dönt a 2024-es játékok helyszínéről.

 

 

 

Kovács Ágnes, Kárpáti György, Arlóy Zsófia paralimpikon asztaliteniszező, Becsey János kétszeres paralimpiai bajnok úszó, Berki Krisztián olimpiai bajnok tornász, Boronkay Péter paralimpikon, kétszeres világ-, és háromszoros Európa-bajnok triatlonista, Bóta Kinga olimpiai ezüstérmes, 11-szeres világbajnok kajakozó, Czene Attila olimpiai bajnok úszó, Darnyi Tamás négyszeres olimpiai bajnok úszó, Dunai Antal olimpiai bajnok labdarúgó, Gál Gyula olimpiai negyedik helyezett kézilabdázó, Gécsek Tibor Európa-bajnok és olimpiai 4. helyezett kalapácsvető, Gyulay Zsolt kétszeres olimpiai bajnok kajakozó, Igaly Diána olimpiai bajnok sportlövő, Keleti Ágnes ötszörös olimpiai bajnok tornász, Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, Kovács Antal olimpiai bajnok cselgáncsozó, Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok vívó, Magyar Zoltán kétszeres olimpiai bajnok tornász, Martinek János kétszeres olimpiai bajnok öttusázó, Nagy Tímea kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó, Nébald György olimpiai bajnok kardvívó, Rácz Marianne világbajnoki ezüstérmes kézilabdázó, Regőczy Krisztina olimpiai ezüstérmes jégtáncos, Vereckei Ákos kétszeres olimpiai bajnok kajakozó

(Forrás: sportrajongo.hu;mti/Fotó: bomalapitvany.hu)