Jump to content

NHL: Hasek mezét is visszavonultatták

2015. 01. 14. 08:47

Pár nappal azt követően, hogy Teemu Selanne 8-as számú mezét visszavonultatta az Anaheim Ducks, egy másik legenda, a Buffalo Sabres kapusa, Dominik Hasek is hasonló ünneplésben részesült. Hasek mostanság hozzá lehet szokva a hasonló alkalmakhoz, hiszen tavaly szülővárosában Pardubicében vonultatták vissza az általa viselt 9-es számú mezt, majd novemberben a Hírességek Csarnokában tették ezt meg szintén.

A Buffalo Sabres a Detroit elleni mérkőzésen vonultatta vissza Hasek mezét. A mérkőzést ugyan 3-1-re elvesztette a buffalói alakulat, ám ezen az estén ez nem sok embert érdekelt, hiszen mindenki a korábbi kedvencre és a neki rendezett ünnepségre volt kíváncsi. Hasek ünnepélyes beszédében természetesen az ilyenkor szokásos módon mindenkinek megköszönte a támogatást, majd a közönséghez fordult:

"A Sabres-drukkerek egyedülálló tábort alkotnak. Annak a tudatában lenni, hogy mennyire szerettetek és támogattatok a pályafutásom során minden megnyert trófeánál többet jelent" - dicsérte kedvenc szurkolótáborát Dominik Hasek.

Hasek 1983-ban került kiválasztásra a Chicago Blackhawks által, mindössze 18 évesen A Dominátor becenévre hallgató kapus rövid ideig volt Chicagóban, majd 1992-tól 2001-ig a Buffalót erősítette. Ezt követően a Detroit Red Wings játékosa lett (2001-2004), majd az Ottawa (2005-2006) és ismét a Detroit (2006-2008) következett.

A sokak által a kapusok posztját forradalmasító klasszis pályafutása során mindent megnyert amit meg lehetett. Sorozatban kétszer szerezte meg a szezon legjobb játékosának járó Hart-trófeát, míg a legjobb kapusnak járó díjat, a Vezina-trófeát hatszór nyerte el. A Stanley-kupát szeretett csapatával nem tudta megnyerni, buffalói évei alatt "csak" döntőt játszott, viszont a Detorittal kétszer is nyert bajnokságot. Hasek az NHL történetének legjobb kapus statisztikájával (.922) vonult vissza, karrierje során 81 shutoutot jegyzett. A rengeteg trófea és egyéni elismerés mellé nyert még egy olimpiát is, mintegy megkoronázva egyedülálló pályafutását.

(fg)

(Forrás:sportrajongo.hu/Fotó:diebytheblade.com)