Jump to content

NFL: Tom Brady vs Peyton Manning, egy legendás háború újabb csatája (II.rész)

2014. 11. 02. 09:01

Tom Brady és Peyton Manning párharca 2001. szeptember 30-án kezdődött meg, azóta még 14 alkalommal fogtak kezet a mérkőzések után. Vasárnap a párharc egy újabb fejezettel lesz gazdagabb és a két irányító korából kiindulva, 37 éves Brady, Manning, pedig 38, az utolsó csaták egyikét láthatjuk kettőjük között.

A történelemben visszatekintve a rivalizálásból Brady jön ki jobban. Brady 10 alkalommal vezette győzelemre a New England Patriotsot, míg Manning csak 5 győzelmet gyűjtött be, 4 alkalommal az Indianapolis Colts QB-jeként, 1 meccset, a legutóbbit pedig már a Denver Broncos irányítójaként. Ha a legfontosabb találkozókra fókuszálunk, azaz a playoff találkozókra, akkor 2-2 az állás. Foxboroughban, a Gillette Stadionban kilencszer csapott össze a két hadvezér, melyekből Manning mindössze kettőt nyert meg. Sokáig a szakértők a kudarc okának azt tartották, hogy az Indianapolis zárt és fűtött csarnokából a fázós és hűvös Massachusettsbe ellátogatni szokatlan, nemcsak az irányítónak, hanem az egész csapatnak is. A két irányító számszerű statisztikái egymás ellen: Brady 67%-kos pontossággal passzol Manning mindenkori védőcsapata ellen, átlagosan 245,3 yardot ér el a New England mérkőzésenként a passzok után, 27 átadása touchdownt ért és mindösszesen 12 interception dobott. Peyton Manning passzpontossága 63%, 291,4 yardot tesz meg átlagban csapata a passzainak köszönhetően. A mérkőzéseken 4 TD-vel többet adott Bradynél, azaz 31-et, de 8 alkalommal többször adta el a labdát, összesen 20 alkalommal. A statisztikai adatok jól mutatják, hogy nagyon sok múlik a csapat többi részén, hiszen az irányítók között nagy különbségek nincsenek.

Természetesen a múlt adatai az esti találkozón semmit nem számítanak. Az idei szezon mutatói viszont jó kiindulási pontot adhatnak. A Denver Broncos eddig egy mérkőzését bukta el ebben a szezonban, a Seattle Seahawkstól kaptak ki a legutóbbi Superbowl ’’visszavágóján’’. Peyton Manning az eddigi 7 találkozó 252 alkalommal próbálkozott passzjátékkal, ebből 174 volt sikeres, ez 69%-os hatékonyság és ezekkel összesen 2134 yardot tett meg a Broncos. 22 TD passzt adott és mindössze 3 alkalommal adta el a tojáslabdát. A New England eddig két alkalommal szenvedett vereséget, a Kansas City és a Miami ellen. Tom Brady statisztikája nem sokkal tér el a riválisétól. 181 passza volt sikeres 281 kísérletből, ez 64%-os pontosság, ezzel a csapat 2059 yardot haladt előre a csapat. 18 TD-t ért el a New England a legendás 12-es átadását követően és mindössze 2 alkalommal lopták le a labdáját a levegőből az ellenfél játékosai.

A két irányító között számottevő különbséget nem mutat a statisztika. Kérdés, hogy kik tudnak még felnőni a két játékos mellé, ki tud valami extrát hozzátenni. A legkisebb apróságok és hibák is eldönthetik a rendkívül szorosnak tűnő találkozót. És akkor még az időjárásról még szót sem ejtettük, 4 °C, eső, havas eső várható.

(PL)

(forrás: NFL.com/sportrajongo.hu kép: bleachreport.com)