Jump to content

NFL: Hét egykori játékossal bővül a Hírességek Csarnoka I.

2014. 08. 01. 10:15

Helyi idő szerint szombat este, az Ohio állambeli Canton városában kerül megrendezésre a Pro Football Hall of Fame éves beiktatási ceremóniája, melynek keretében hét korábbi játékossal – Derrick Brooks, Ray Guy, Claude Humphrey, Walter Jones, Andre Reed, Michael Strahan, Aeneas Williams – bővül a profi amerikai futball „halhatatlanjainak” sora.

Derrick Brooks a Tampa Bay Buccaneers történetének talán legjobb játékosa és minden idők egyik legjobb linebackere. Tagja volt az NFL-történelem egyik legjobb védőegységének, mely a 2002-es szezonban Super Bowl-győzelemre vezette a floridai alakulatot. A bajnoki cím évében Brookst választották meg a legjobb védőjátékosnak a ligában, az Oakland Raiders ellen 48-21-re megnyert döntőben pedig egy interception után visszahordott touchdownnal tette fel a koronát egész szezonban nyújtott parádés játékára. 14 évet felölelő profi karrierje során a Tampa Bay egyetlen meccséről sem hiányzott sérülés vagy bármilyen egyéb ok miatt, összesen 224 mérkőzésen lépett pályára, melyek közül 221-en kezdőként szerepelt.

Ray Guy-t minden idők legjobb puntereként tartják számon, ennek a titulusnak a jogosságát pedig alátámasztja, hogy ezen a poszton ő az első játékos, akit beiktatnak a Hírességek Csarnokába. 14 szezonon átívelő NFL-karrierje alatt Guy végig az Oakland / Los Angeles Raiders színeiben szerepelt, a „fosztogatók” mindhárom Super Bowl-győzelmének részese volt. A 70-es évek álomcsapatába beválasztott Raiders-legendáról már trófeát is neveztek el, az egyetemi futball legmagasabb osztályában (FBS) 2000 óta évről évre a Ray Guy díjjal tüntetik ki a szezon legjobb punterét.

Claude Humphrey első profi idényében azonnal berobbant a köztudatba; 1968-ban őt választották meg a liga legjobb újonc védőjátékosának, miután 11.5 sackkel zárta a szezont. Játékos-pályafutása idején ezt a statisztikai mutatót még nem jegyezték hivatalosan, de egyes források szerint a Falcons és az Eagles egykori kiváló defensive endje karrierje során összesen 122 sacket ért el. 10 szezont húzott le Atlantában, többek között a Grits Blitz néven elhíresült védelem tagjaként, majd egy rövid „visszavonulás” után csere keretében Philadelphiába került, ahol 1980-ban Super Bowl-fellépéshez segítette a sasokat.

Walter Jonesért az 1997-es draft első körének hatodik helyére kellett felmozognia a Seahawksnak, de a következő bő egy évtized során alaposan megszolgálta az árát a Seattle újdonsült bal oldali tackle-je. A már újoncként alapemberré váló Jones kora egyik legjobb támadófalembere volt, a Seahawks offenzív frontjának bal oldalán Steve Hutchinsonnal a liga legdominánsabb LT-LG párosát alkották, az ő remeklésüknek is köszönhetően szerzett Shaun Alexander alapszakasz MVP címet 2005-ben. Jonest kilencszer jelölték Pro Bowlba és négyszer All-Pro első csapatba (mindkettő csapatrekord), valamint a 2000-es évek álomcsapatába is beválasztották. Miután felhagyott a futballal, a Seahawks visszavonultatta 71-es mezszámát.

Fotó: fullscalesports.com, profootballhof.com, cbssport.com