Jump to content

NBA: James hazatért, de kérdések azért maradtak

2014. 07. 12. 08:00

Tegnap magyar idő szerint kora este LeBron James bejelentette, hogy pályafutását korábbi csapatában, a Cleveland Cavaliers együttesében folytatja. James döntése nem mondhatni, hogy világraszóló meglepetés lett volna, hiszen borítékolni lehetett, hogy vagy marad Miamiban, vagy visszatér a Cavs-hez. James a visszatérés mellett döntött végül, a négy évvel ezelőtti cirkusz ezúttal elmaradt, kérdések tömkelege azonban maradt.

LeBron James a bejelentést azért ezúttal is igen sajátságos módon oldotta meg, viszont sokkal szimpatikusabban és elegánsabban, mint 2010-ben amikor élő egyenes adásban jelentette be, hogy hová is viszi a tálentumát („i take my talents to south beach..”). James gondolt egy nagyot és a Sports Illustrated magazinban egyszerűen papírra vetette gondolatait, hogy még véletlenül se tudja senki sem megszakítani a gondolatmenetét. A négyszeres MVP és kétszeres bajnok kosárlabdázó az írásban megmagyarázza, hogy miért is döntött a visszatérés mellett és természetesen a céljairól sem felejtett el írni pár sort. Köszönetet mondott egykori csapattársainak és a Heat vezetőségének és biztosított mindenkit arról, hogy senkivel nem romlott meg a viszonya.

James régi-új csapatával kapcsolatban nagyon pozitívan nyilatkozott meg, egy dolog azonban szemet szúrt mindenkinek és rögtön meg is kezdődtek a találgatások. LeBron ugyanis név szerint említette leendő csapattársai közül Kyrie Irvinget, Tristan Thompsont, Dion Waiterst és Anderson Varejaot. Egy valakiről viszont nem beszélt, ő pedig nem más, mint az idei 1/1-es, Andrew Wiggins. Sokan már most tudni vélik, hogy Wiggins cserealap lesz Kevin Love megszerzése során, így James egy tapasztalt társat kap a Minnesotát elhagyó játékos személyében, sőt szinte biztos, hogy érkezik Ray Allen is. Allen két évet húzott le James társaságában a Heatnél és már hetekkel ezelőtt kijelentette, hogy követi csapattársát, bárhol is folytatja pályafutását.

Mindezek tudatában kijelenthető, hogy Clevelandban egy nagyon erős, akár a bajnoki címre is esélyes csapat formálódik, jóllehet maga James mondta azt, hogy bár szíve szerint már a következő idényben bajnokságot nyerne, erre még ez a csapat nincs felkészülve. Vezérnek tért vissza, mentornak a fiatalok számára egy olyan csapathoz, amelyet új edző vezet majd a közelgő szezonban. Ő David Blatt, aki az NBA-ben korábban még nem dolgozott, igaz Európában mindent megnyert, amit meglehet és csak szimplán a támadójáték géniuszának tartanak.

James hazatérése rengeteg kérdést vet fel. A szabadügynöki státuszba kilépő nagyágyúk mind az ő döntésére vártak, így Carmelo Anthony és Chris Bosh is. Anthony addig nem volt hajlandó elárulni hová igazol, amíg James sem fedte fel kártyáit, igaz az ő bejelentése még várat magára. Anthony esete amúgy hasonlít Jamesére, vagy marad New Yorkban öt évre 129 millió dollárért, vagy megy Chicagóba, ahol azért még helyet kell neki szorítani. Ugyanakkor képzeljük csak el a Bulls kezdőötösét Anthonyval, egy egészséges Rose-zal, Noah-val…

Amúgy James bejelentésének napján Bosh is előállt a maga döntésével, ami nem kis meglepetést okozott. CB ugyanis úgy döntött, hogy mégis marad Miamiban és nem megy Houstonba. A Rockets 88 millió dollárt ajánlott neki, a Miami az 5 éves maximumot, azaz 118 millió dollárt, persze, hogy utóbbi fogadta el. Mindenki Pat Riley zsenialitását emeli ki, ám sokak szerint még maradt egy ász a paklijában, aki nem más, mint Carmelo Anthony. Mi van, ha vele pótolja Jamest? Akkor mit mondanak majd rá? A zseni akkor már alighanem kevés lesz…
(Forrás:sportrajongo.hu/Fotó:sportsillustrated.com/reporter-times.com)