Jump to content

Kelet-nyugat összecsapás az NHL döntőjében

2014. 06. 04. 15:31

Magyar idő szerint csütörtök hajnalban kezdetét veszi az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) döntője, melyben a Los Angeles Kings és a New York Rangers csap össze egymással. A két gigász főszereplése piacilag is nagy jelentőséggel bír, hiszen az USA két legjelentősebb metropolisza érdekelt a fináléban.

Két olyan csapat jutott az NHL döntőjébe, amely közül egyiknek sem volt könnyű dolga a rájátszás korábbi szakaszaiban. Elég ha csak azt nézzük, hogy az LA Kings három (!) hétmeccses csatát is játszott, de mindegyiket sikerrel zárta, ezzel pedig történelmet írt, hiszen ilyen bravúrt egy csapat sem tud felmutatni. A Kings ráadásul már az első körben majdnem kipottyant, a San José 3-0-ra vezetett ellenük, de hátrányban voltak az Anaheim elleni párharcban és a címvédő Chicago Blackhawks elleni hetedik mérkőzésen is. Fejben és lélekben tehát borzasztóan erős a Kings gárdája, hétszer rezgett az a bizonyos léc számukra az idei rájátszás során, ám mindannyiszor győztesen jöttek ki a szorult szituációkból.

Persze a New Yorknak sem volt sétagalopp a rájátszása, hétmeccses párharcot vívtak a Philadelphiával, majd 1-3-ról fordítottak a Pittsburgh Penguinsszel szemben. Ha a Kingsről azt írtuk, hogy erősek mentálisan, akkor mit mondjunk arról a csapatról, amelyet még családi tragédiák is sújtottak, gondolunk itt Martin St. Louis édesanyjának váratlan halálára, valamint Dominic Moorra, aki feleségét vesztette el a rájátszás alatt.

A két csapat amúgy az alapszakasz során kétszer találkozott egymással, Los Angelesben a Rangers nyert 3-1-re, míg New Yorkban 1-0-s vendég győzelem született. A Kings 1993-ban még a Wayne Gretzky fémjelezte csapattal játszott először döntőt története során, ám akkor vesztettek, első bajnoki címüket 2012-ben szerezték meg, most itt az alakalom arra, hogy begyűjtsék a másodikat. A New Yorknak persze ehhez azért lesz pár szava, főleg azért, mert 1994 óta vár a Rangers-tábor az újabb Stanley Kupára.

Az Egyesült Államokban óriási várakozás előzi meg a döntőt, hiszen a keleti és a nyugati térség két központja csap össze. Utoljára baseballban fordult elő, még 1981-ben, hogy a két város csapata játssza a finálét, akkor a Los Angeles Dodgers legyőzte a New York Yankeest. Érdekesség, hogy a Kings és a Rangers is ekkor találkozott legutóbb az NHL rájátszásában – az akkori rendszerben még nem a nagydöntőben.

Az NHL döntőjének menetrendje:

1. mérkőzés: június 5., csütörtök, 2.00: Los Angeles–NY Rangers
2. mérkőzés: június 8., vasárnap, 1.00: Los Angeles–NY Rangers
3. mérkőzés: június 10., kedd, 2.00: NY Rangers–Los Angeles
4. mérkőzés: június 12., csütörtök, 2.00: NY Rangers–Los Angeles
5. mérkőzés: június 14., szombat, 2. 00: Los Angeles–NY Rangers (ha szükséges)
6. mérkőzés: június 17., kedd, 2. 00: NY Rangers–Los Angeles (ha szükséges)
7. mérkőzés: június 19., csütörtök, 2. 00: Los Angeles– NY Rangers (ha szükséges)

A Sport Tv minden találkozót élőben közvetít.

(Fotó:blulinestation.com/christiantoday.com)