Jump to content

Vendée Globe - Célban a legfiatalabb is, még hatan az óceánon

2017. 02. 20. 14:22

Már 12-en teljesítették a Vendée Globe szóló földkerülő vitorlásversenyt, melynek legutóbbi célba érkezője a viadal történetének legfiatalabb hajósa, a francia Alan Roura.

 

 

A verseny honlapja szerint a 23 éves sportember - aki vasárnap ünnepli majd 24. születésnapját - hétfőn reggel, 105 nap 20 óra 10 perc és 32 másodperc után érte el a célvonalat a franciaországi Les Sables d,Olonne partjainál.

Roura érkezése után már csak hatan vannak a nyílt vízen. A legközelebbi célba érkező a mezőny korelnöke, a 66 éves amerikai Rich Wilson lesz, várhatóan kedden.

Mögötte az új-zélandi Conrad Colman halad, aki sokáig a tizedik volt a versenyben, ám tíz napja, kevesebb mint 800 tengeri mérföldre a céltól egy óriási viharban eltört az árboca. A Barcelona World Race-en Fa Nándorral szerepelt Colman napokig egy helyben állt és árbocot próbált barkácsolni, illetve szükségvitorlát készített. Hat napja ismét vitorlázik, ám ellenszélben, így sebessége mindössze három csomó (5,4 km/óra).

A Vendée Globe magyar szereplője, Fa Nándor a nyolcadik helyen végzett. A 63 éves hajós a hazai fejlesztésű és építésű Spirit of Hungary-vel 93 nap 22 óra 52 perc és 9 másodperc alatt vitorlázta körbe a bolygót - ez a legjobb földkerülő eredménye.

A versenyt a francia Armel Le Cléach rekordidővel, 74 nap 3 óra 35 perc 46 másodperccel nyerte meg. A második helyen a brit Alex Thomson futott be 74 nap 19 óra és 35 perccel, ami szintén jobb, mint a korábbi rekorder, a francia Francois Gabart 78 nap 2 óra 16 perces eredménye. A mezőnyt, amely tavaly november 6-án indult útnak, eredetileg 29 hajó alkotta, 11 azonban már feladta a viadalt.

    Fa Nándor a harmadik Vendée Globe-ján indult, amelyen a feladat egyedül egy 60 lábas (18 méteres) hajóval, kikötés és külső segítség nélkül körbehajózni a Földet. Az 1992/93-as menet során a legjobb nem franciaként ötödik helyen ért célba 128 nap után.

(Forrás: vizisportrajongo.hu; mti - Fotó: youtube.com)