Jump to content

Győzni akar hazája versenyén az olimpiai bajnok

2016. 12. 26. 19:46

Győzelmi reményekkel rajtol az olimpiai bajnok ausztrál Tom Slingsby hétfőn a 72. Sydney-Hobart vitorlásversenyen.

Slingsby 2012-ben Londonban lett olimpiai bajnok a Laser hajóosztályban, a következő évben megnyerte az Amerika Kupát, 2013 decemberében pedig először indul el a Sydney-Hobart versenyen a Perpetual Loyal nevű szupermaxi legénységének - taktikáért felelős - tagjaként, de utóbbin még nem sikerült győznie.

"Nyertem már olimpiát és Amerika Kupát, ami a két legnagyobb dolog a vitorlázásban, de amikor hazatérek Ausztráliába, mindig megkapom a kérdést: nyertél már Sydney-Hobartot?" - mesélte a 32 éves Slingsby.

A hajó tulajdonosa és kapitánya, Anthony Bell nem csak jó baráti viszonyban van Tom Slingsbyvel, de együtt is dolgoznak a Loyal Alapítványban, amelynek célja, hogy kórházi berendezésekkel segítse a beteg gyermekek ellátását Ausztráliában.

"A miénk egy nagy baráti társaság, nagyon összpontosítunk a sikerre. Tom az egyik legjobb vitorlázó a világon, és emberként is csak jót mondhatok róla" - nyilatkozta Anthony Bell.

Az időjárás-előrejelzések ismertetése után a kapitányok egyetértettek abban, hogy a szélviszonyok kedvezőek lesznek a 89 hajóból álló mezőny számára. A legtöbbet a 100 lábas szupermaxik profitálhatnak belőle, hátszélvitorláik segítségével ugyanis komoly előnyre tehetnek szert többi ellenfelükkel szemben, sőt a győztes akár a versenycsúcsot is megdöntheti.

A rekordot a Wild Oats XI tartja, amely 2012-ben 1 nap 18 óra 23 perc 12 másodperc alatt teljesítette az Új-Dél-Wales és Tasmania közötti, 628 tengeri mérföldes (1163 kilométer) távot.

A Wild Oats XI kormányosa, a spanyol Juan Vila szerint idén a győztes ideje 38 és 39 óra között lesz.

Tavaly a Comanche nevű hajó nyert, amely 2 nap 8 óra 58 perc 30 másodperc alatt ért célba a viharos időjárási körülmények között megrendezett versenyen, amelyet a mezőny több mint egyharmada feladni kényszerült.

(Forrás: mti)