Jump to content

F1: 5 dolog, amit nagyon megnéznénk 2016-ban

2016. 01. 03. 12:50

Az elmúlt két Forma-1-es szezon - finoman fogalmazva - hagyott maga után bőven kivetnivalót: egy abszolút domináns csapat, akit csak néha sikerült elkapni, ennélfogva többnyire unalmas, eseménymentes versenyek, főleg 2014-ben. A 2015-ös év egy fokkal jobb volt, de a rajongók nem véletlenül sírják vissza a korábbi, V8-as évek versenyeit. A Bleacher Report összeszedte azt az 5 dolgot, ami izgalmasabbá tenné a 2016-os évet.

1. Egy versenyképes McLaren-Honda. 6 pontszerzés, 9. hely a konstruktőri versenyben, 12 különböző kiesés, Q3 nélkül. És két, egyre inkább kiábránduló világbajnok. Ezek az 1980 óta legrosszabb McLaren-szezon számai. Várható volt, hogy a Honda visszatérő éve nem lesz egyszerű, de kis túlzással az is elromlott, ami nincs is a kocsiban. Talán az Adrian Newey mellett éveken át a Red Bullnál dolgozó Peter Prodromou által teljesen egyedül tervezett MP4-31 hozhatja el a megváltást, amely biztató életjeleket mutatott a szélcsatornában a Motorsport.com információja szerint.

2. A 4 Red Bullos alatt legyen versenyképes motor. Mario Ilien, a 2000-es évek McLarenes motortervezője érkezett a "fő" csapathoz, amely végül egy módosított Renault motorral megy majd. Newey szerint hasonlóan nehéz évük lesz, mint 2015. A Toro Rosso 2015-ös Ferrari motorokat fog használni, így komoly bajban lehetnek, ha a téli felkészülés alatt a 4 motorgyártó lényeges fejlődést ér el a motor fejlesztése terén. A nyilatkozatok alapján mindkét csapat számol ezzel, azonban aggasztó lenne, ha a 4 kiváló versenyzőt a motorjaik fosztanák meg a jobb eredményektől.

3. Maldonado beváltja a hozzáfűzött reményeket. Wéber Gábor szerint "Maldonadonak megvan a képessége az autóvezetéséhez, de nem rendelkezik normális aggyal". Grosjean távozása után ő lesz az első számú pilóta a Renault-nál, és 2015 második fele már azt mutatta, hogy képes lehet megfelelni az elvárásoknak: az utolsó 5 futamon négyszer volt pontszerző, és talán tőle eddig soha nem látott felelősséggel vezetett. Erre szüksége lesz 2016-ban is az újonc Jolyon Palmer oldalán.

4. Megtudjuk, milyen pilóta Esteban Gutierrez. A fiatal mexikói 38 versenyt teljesített a Forma 1-ben, de igazán senki sem tudja, milyen versenyző. Korábbi "tanítómestere" szerint Gutierrez nagyon jó pilóta, aki nagyon szeret tanulni, ennek ellenére két sauberes idényében kevésszer szerzett pontot, számtalan hibája mellett. A Ferrari közreműködésével kerülhetett a Haashoz, ahol egy új, izgalmas, és egyben nyugodt környezetben, egy új csapatnál bizonyíthatja tehetségét egy tapasztalt pilóta mellett.

5. Eszelős, váratlan pilótapiaci történések. 2016 az utolsó éve lehet Raikkonnennek, Massának, Buttonnak, Toto Wolff szerint a Rosberg-Hamilton páros sem betonbiztos, a felszabaduló helyekre pedig - többek között - Bottas, Alonso, Grosjean, és Verstappen is pályázik.

(Forrás: sportrajongo.hu/Bleacher Report; fotó: sportrajongo.hu/visitabudhabi.ae/telegraph.co.uk)