Jump to content

Juan-Pablo Montoya: 40!

2015. 09. 20. 13:25

Ma ünnepli 40. születésnapját Juan-Pablo Montoya, a 2000-es évek Forma-1-ének egyik legtehetségesebb, ugyanakkor legellentmondásosabb versenyzője.

Az 1975-ben született kolumbiai Juan-Pablo Montoya 1997-ben került be a nemzetközi Forma-3000-es sorozatba, amelyet a Formula–1 „előszobájának” tartottak. Első szezonjában második lett, a következő szezonban pedig megnyerte a sorozatot. Montoya 2001-ben debütált a Formula–1-ben a BMW-Williams csapat színeiben. Első futamgyőzelmére a szezon 15. versenyén, Monzában került sor. Első Formula–1-es szezonjában 31 pontot és 1 pole-pozíciót szerzett és a hatodik helyen végzett. 2002-ben futalmgyőzelem nélkül maradt, ám hét alkalommal szerzett pole pozíciót és megszerezte a világbajnoki pontverseny harmadik helyét Michael Schumacher és Rubens Barrichello mögött. 2003-ban hármas csata alakult ki a világbajnoki címért a Ferrari (Michael Schumacher), a McLaren-Mercedes (Kimi Raikkonen) és Montoya között. Utóbbi két futamot nyert (Monaco és Hockeinheim) és az Amerikai Nagydíjig ersenyben volt a végső diadalért, ám ott egy vezetői hiba (ütközés Barrichellóval) és egy büntetés következtében elszálltak matematikai esélyei. 82 pontjával a kolumbiai pilóta ismét a harmadik helyet szerezte meg a világbajnokságban Schumacher és Räikkönen mögött.

Montoyának ugyanebben a szezonban megromlott a viszonya a Williams csapattal, mivel a pilóta úgy érezte, hogy előnyben részesítik csapattársát, ralf Schumachert. A kolumbiai ezért felvette a kapcsolatot a McLaren istállóval és rövidesen alá is írt velük egy a 2005-ös szezontól érvényes szerződést. Utolsó williamses évében egy versenyt nyert – a szezon utolsó futamát, a Brazil Nagydíjat –, s a világbajnoki pontverseny ötödik helyével (58 pont) búcsúzott a csapattól. A McLaren-Mercedesnél Silverstone-ban aratta első futamgyőzelmét, ám ekkor csapattársa már messze elhúzott tőle a pontversenyben, így Montoyának többször is őt kellett segítenie. A kolumbiai további két futamot nyert a szezon során (Monza, Interlagos) és 60 ponttal a világbajnoki pontverseny negyedik helyén végzett.

2005 decemberében a McLaren váratlanul bejelentette, hogy 2007-től Fernando Alonso fogja vezetni egyik autójukat. Ron Dennis csapatfőnök már ekkor tájékoztatta Montoyát arról, hogy a csapat kívánsága az, hogy Räikkönen maradjon a másik autóban, így Montoya csak harmadik választás lehet – abban az esetben, ha a finn versenyző másik csapathoz szerződne.

2006 júliusában Montoya váratlanul bejelentette, hogy a szezon végén elhagyja a Forma–1-et és 2007-től az amerikai NASCAR-sorozatban folytatja pályafutását. 2015-ben pedig - 15 év elteltével - ismét megnyerte az Indy 500-at.

(Forrás: sportrajongo.hu/wikipédia; fotó: sportrajongo.hu/indycar.com/usatoday.com)