Jump to content

F1: Vettel meglepetésgyőzelmet aratott Sepangban

2015. 03. 29. 10:50

Nem a levegőbe beszélt Sebastian Vettel, amikor a tegnapi kvalifikáció után győzelmi esélyekről beszélt, a Ferrari taktikai csatában verte meg a Mercedes kettősét. A Ferrari örömét fokozhatja, hogy Kimi Raikkonen a peches kezdés ellenére lett negyedik.

A tegnapi időmérő edzésen elért nyolcadik rajthelyéhez képest két pozícióval hátrább sorolták Romain Grosjeant a boxutca nem megfelelő elhagyása miatt, Will Stevens Manorját pedig nem tudták helyrehozni a futamra, így a kiscsapat csak Roberto Merhivel képviseltette magát Sepangban. A mezőny gond nélkül jött el a rajtnál, főleg a középmezőnyben ment a helyezkedés, az első körben Pastor Maldonado, a másodikban Kimi Raikkonen kapott defektet. Marcus Ericsson optimistán próbálta megelőzni Nico Hülkenberget, a svéd a kavicságyban végezte. Bejött a biztonsági autó, az autók többsége letudta első kerékcseréjét.

Az újraindulásnál Sebastian Vettel vezetett Hülkenberg és Grosjean előtt. Lewis Hamilton a tizenegyedik körre felzárkózott a második helyre, a Ferrari németjének előnye tíz másodperc volt. Három körrel később Nico Rosberg is odaért a harmadik pozícióba. Vettel a boxkiállása után visszaelőzte Rosberget, Fernando Alonso pedig műszaki hiba miatt kiállt. A huszonnegyedik körben Vettel visszaállt az élre, a verseny ezen szakaszában a Toro Rossók jobban álltak, mint a Red Bullok, akik Hülkenberget támadták, amikor Daniil Kvyat megforgatta magát a németen. Később Sergio Perez akadt össze Grosjeannal. Mindkét esetben a Force India pilótáit találták vétkesnek, akik tíz másodperces büntetést kaptak.

Vettel a harmincnyolcadik fordulóban letudta utolsó kiállását és a második helyen állt vissza a versenybe, de Hamilton is kereket cserélt egy körrel később, közben Jenson Button McLaren-Hondája és Maldonado autója is felmondta a szolgálatot. A hátralevő körökben már nem változott az állás, csak a két Williams csatázott egymással, Vettel megszerezte első ferraris futamgyőzelmét (ő maga a 2013-as brazil, csapata a 2013-as spanyol versenyen győzött utoljára) Hamilton és Rosberg előtt. A rajt után egy teljes kört defektes kerékkel megtevő Raikkonen negyedikként végzett, pontot szerzett még Bottas, Massa, Verstappen, Sainz, Kvyat és Ricciardo.

(fp) (fotó: news.yahoo.com, forrás: sportrajongo.hu)