Jump to content

F1: Van der Garde pert nyert a Sauber ellen

2015. 03. 11. 09:53

Hiába hívta fel a svájci csapat a figyelmet arra, hogy beláthatatlan következményei lennének Giedo van der Garde bevetésének az évadnyitó melbourne-i viadalon, az ausztrál bíróság mégis a holland versenyző javára ítélt, így elméletileg ő vezeti majd az egyik Saubert az Ausztrál Nagydíjon.

Ha bárki azt hitte, a Forma-1 nem produkálhat olyan abszurd dolgot, hogy bírósági úton ítéljen oda egy ülést egy pilótának, annak most csalódnia kell: Giedo van der Garde pert nyert a Sauber csapatával szemben, az ausztrál bíróság a holland versenyzőnek ítélte a svájci csapat egyik ülését (mondván, érvényes szerződése van 2015-re), ráadásul nemcsak Melbourne-re, hanem a teljes évadra.

A Sauber fellebbezést nyújtott be, végső döntés csak csütörtökön, egy nappal azelőtt születik, hogy az autók pályára gördülnek az Albert Parkban. A csapat kitart amellett, hogy nem lenne biztonságos van der Gardét indítani, amikor az autót Marcus Ericssonra és Felipe Nasrra szabták. A holland a Sauber tartalékosa volt tavaly, érvényes szerződéssel bírt 2015-re, végül azonban mégsem őt választották az idei évre.

A helyzet sok súlyos kérdést vet fel. Egyrészt a per miatt nehéz helyzetbe került az amúgy is anyagi gondokkal küzdő Sauber, másrészt van der Garde nem biztos, hogy kellemes idény elé néz, ha ilyen úton kaparintja meg ezt az ülést. Megint más kérdés, hogy a már nem a húszas évei elején járó hollandnak valószínűleg ez az utolsó sansza arra, hogy a „Száguldó Cirkuszban” maradjon.

(fp)

(fotó: 1000tvchannel.com, forrás: formula.hu/sportrajongo.hu)