Jump to content

F1: Kezdődik a 2015-ös évad!

2015. 03. 11. 09:10

A várakozásokkal ellentétben nem huszonkettő, nem tizennyolc, hanem húsz autó sorakozik majd fel a hétvégi Ausztrál Nagydíj rajtrácsára vasárnap, viszont nem lesz ott Melbourne-ben a kétszeres világbajnok, Fernando Alonso. Itt a végső visszaszámlálás ideje!

A tesztidőszak után a hétvégén kezdetét veszi az új Forma-1-es idény érdemi része Ausztráliában. Lássuk, milyen fontos mérföldkövek várnak ránk az első futamon.

Kétszeres világbajnokként száll ismét harcba Melbourne-ben Lewis Hamilton. A brit az idei szezon nagy esélyese, legfőbb kihívója a másik Mercedest kormányzó Nico Rosberg. Kettejük csatáját világszerte kiéhezve várják a rajongók.

Sebastian Vettel első versenyére készül a Ferrari színeiben, a négyszeres világbajnok Kimi Raikkonen oldalán próbálja meg az eredményesnek titulált teszteket pontokra váltani. A Red Bullnál Daniil Kvyat debütál az Ausztráliában hazai pályán induló Daniel Ricciardo mellett.

Utoljára az 1992-es évadzáró ausztrál futamon indult McLaren-Honda a Forma-1-ben, akkor Gerhard Berger győzni is tudott ezzel a csapattal – most erre lényegesen kisebb az esély. Jenson Button tizenhatodik versenyévadát kezdi meg, a McLarennél a hatodikat, de egyelőre nem Fernando Alonso, hanem újfent Kevin Magnussen oldalán, aki a sérült spanyolt helyettesíti.

Először indul Mercedes-erőforrásokkal a Lotus-istálló. Az enstone-i együttes pilótái ugyanazok, mint 2014-ben: Romain Grosjean és Pastor Maldonado. Bár hetekkel ezelőtt elképzelhetetlennek tűnt, a Marussia (immár Manor néven) elindul Melbourne-ben, az ő versenyzőik Will Stevens és Roberto Merhi.

Négy újonc mutatkozik be a királykategóriában vasárnap: a brazil Felipe Nasr (Sauber), a spanyol Carlos Sainz (Toro Rosso), a holland Max Verstappen (Toro Rosso) és a szintén spanyol Roberto Merhi (Manor). Verstappen minden idők legfiatalabb F1-es pilótája lesz a hétvégén, két évvel megdöntve Jaime Alguersuari 2009-es rekordját.

(fp)

(fotó: bbc.co.uk, forrás: sportrajongo.hu)