Jump to content

Portré a WTCC új bajnokáról

2014. 10. 27. 10:34

Jose Maria Lopez, becenevén „Pechito” Lopez sokakat meglepett idén azzal, hogy a jóval erősebbnek tartott citroenes csapattársait (Yvan Mullert és Sebastien Loeböt) jószerével földbe döngölte idén a WTCC-ben. Tegnap Suzukában a vb-címet is bebiztosította és ezzel Juan-Manuel Fangio 1957-es ötödik F1-es világbajnoki címe óta először szerzett FIA-rendezvényen világraszóló dicsőséget Argentína számára.

Lopez 1983. április 26-án született Rio Terceróban. Gokartos évei után 2001-ben vágott bele formaautós karrierjébe, 2004-ben a Forma-3000-es kategória egyik résztvevője lett (két harmadik helyet ért el), majd ott volt a GP2-es széria mezőnyében a debütáló 2005-ös idényben is – egy győzelmet szerzett 2005-ben Spanyolországban. 2007-ben visszatért Amerikába, az ottani Le Mans-sorozat tagja lett és számos argentin versenyen is elindult.

„Pechito” sokáig reménykedhetett abban, hogy bemutatkozhat a Forma-1-ben is, hiszen 2004 és 2006 között a Renault nevelőprogramjának tagja, 2006-ban pedig a csapat tesztversenyzője volt. 2010-re aláírt szerződéssel rendelkezett az újonnan induló USF1 istállóval (az amerikai együttes mellett a Lotus, a Virgin és a Hispania készültek a Száguldó Cirkuszba), de végül a vállalkozás csődbe ment, Lopeznek pedig végleg le kellett tennie a Forma-1-ről.

Az argentin pilóta ezután a túraautózás felé fordult, első WTCC-s futamát hazai pályán teljesítette 2013-ban – nem is akárhogy! Fredy Barth BMW-jét kölcsönvéve az első versenyen ötödik lett, majd a másodikon mindenkit meglepve győzött. 2014-re leszerződtették Muller és Loeb mellé a harmadik Citroenbe (valószínűleg Robert Kubica helyett).

A közvélemény azt várta, hogy Lopez vízhordó lesz majd a két francia sztár (a négyszeres WTCC- és a kilencszeres rali-világbajnok) mellett, ehhez képest rögtön az idénynyitó marrakech-i viadalon megszerezte a pole pozíciót, majd az első futamon a Citroen első WTCC-s győzelmét is.

Lopez idénye szédületesre sikeredett. Kilenc győzelem mellett mindössze két kiesést jegyzett, legrosszabb eredménye két hatodik hely volt és ezeken kívül is csupán kétszer nem állhatott fel a pódiumra. Hazai versenyén, Termas de Rio Hondóban mindkét futamon őt intették le az első helyen, Suzukában pedig behozhatatlan előnyre tett szert az összetettben.

„Pechito” Lopez az egyik legüdítőbb színfoltja nemcsak a WTCC-nek, hanem az autóversenyzésnek is szerte a világon. Félelmetes gyorsaságához, versenyzői intelligenciájához és stabilitásához rendkívüli alázat és szerénység párosul, amivel sokak szívébe lopta be magát. 2015-ben elsősorban őt kell majd legyőznie annak, aki harcba akar szállni a WTCC bajnoki címéért.

(fp)

(fotó: touringcartimes.com, forrás: sportrajongo.hu)