Jump to content

F1: Suzukai előzetes – 2. rész

2014. 10. 01. 12:35

Jól példázza, hogy miért ennyire közkedvelt helyszín Suzuka az a tény, hogy rengeteg említésre méltó momentum történt itt a múltban. Jöjjenek most Hakkinen és Schumacher sikerei, majd Alonso és Raikkonen, végül pedig Vettel nagy pillanatai!

1998-ban Mika Hakkinen a futamgyőzelemmel együtt a vb-címet is bezsebelte, miután riválisa, Michael Schumacher lefulladt a rajtnál, majd egy defekt miatt kiesett. 1999-ben duplázott a finn, ezúttal Irvine-t győzte le, aki Schumacher lábtörése után vált elsőszámú pilótává. 2000-ben Schumacher törte meg a Ferrari-átkot, a német Jody Sckeckter 1979-es vb-címe után lett az első ferraris bajnok.

Egy évvel később Suzukában futotta utolsó versenyét Mika Hakkinen és Jean Alesi is. 2002-ben Allan McNish bukott hatalmasat az időmérő edzésen, de egy nappal később már egy vidámabb eseménytől volt hangos a sajtó: Takuma Sato hazai pályán végzett az ötödik helyen a gyengécske Jordan-Hondával. 2003-ban Rubens Barrichello győzött Suzukában, Michael Schumacher pedig hatszoros világbajnokká vált.

2005-ben óriási felzárkózást mutatott be a frissen világbajnokká koronázott Fernando Alonso és Kimi Raikkonen, mindkettejükkel kibabrált az eső a kvalifikáción, így csak a mezőny végéről indulhattak. Alonso egészen a harmadik helyig jutott (kétszer is bravúrosan előzve meg Schumachert), de Raikkonen rajta is túltett. A finn a tizenhetedik pozícióból startolva, az utolsó körben megelőzve Giancarlo Fisichellát megnyerte a versenyt.

2006-ban Michael Schumacher jó úton haladt a nyolcadik vb-cím megszerzése felé, de a Ferrari egészen váratlanul elfüstölt, Fernando Alonso pedig karnyújtásnyira került a végső győzelemtől, miután elsőként ért célba Suzukában. Hároméves szünetet követően 2009-ben tért vissza erre a pályára a Száguldó Cirkusz, rögtön egy káoszidőmérővel. Jaime Alguersuari, Timo Glock, Sebastian Buemi és Heikki Kovalainen is balesetet szenvedett, összesen négyszer kellett piros zászlóval félbeszakítani az edzést.

Az elmúlt fél évtizedben egyetlen emberről szólt a japán verseny: Sebastian Vettelről. A német ötből négyszer diadalmaskodott Suzukában és 2011-ben sem maradt el az ünneplés (Vettel harmadik volt Button és Alonso mögött), hiszen ekkor biztosította be második világbajnoki címét.

A 2012-es Japán Nagydíj több emlékezetes pillanattal is szolgált: Alonso kiesett a rajtnál (ennek köszönhetően is vesztette el abban az évben a bajnoki csatát), Felipe Massa két év után tért vissza a dobogóra, a brazil második lett, a harmadik pozícióban pedig ismét egy „helyi hős”, Kamui Kobayashi ért célba.

(fp)

(fotó: ticketband.ru, forrás: sportrajongo.hu)