Jump to content

F1: Irány a szingapúri éjszaka!

2014. 09. 16. 13:23

Szingapúr városa adott otthont a Forma-1 első éjszakai versenyének 2008-ban, amely egyben a „Száguldó Cirkusz” nyolcszázadik futama is volt. Az alábbiakban visszatekintünk az eddigi hat szingapúri nagydíjra.

Sok helyszínen felmerült az éjszakai verseny lehetősége, de Szingapúr mellett csak Bahrein (az idei évtől) és részben Abu-Dhabi (világosban indul és éjszaka ér véget a verseny) rendez villanyfényes futamokat. A pályán eddig hárman arattak futamgyőzelmet, Lewis Hamilton egyszer, Fernando Alonso kétszer, Sebastian Vettel pedig háromszor bizonyult a legjobbnak.

A verseny az egyik legmegerőltetőbb a pilóták számára, egyrészt az éjszakai időpont miatt teljesen át kell állítaniuk szervezetük napirendjét, másrészt a késői kezdés ellenére óriási a páratartalom, ráadásul a szingapúri nagydíj az egyik leghosszabb verseny az idényben, az évek során nem egyszer súrolták már a kétórás időhatárt.

2008 – Annak dacára, hogy Felipe Massa parádés körrel megszerezte a pole-t, sokak szerint itt bukta el a vb-címet, mikor a tankolásnál túl korán engedték ki és a brazil magával rántotta a töltőcsövet. Massa csapattársa, Kimi Raikkonen szintén balszerencsés volt, a címvédő a verseny hajrájában falhoz csapta a Ferrarit. A „crash-gate” ügy csak egy évvel később robbant ki (Nelsinho Piquet szándékosan vezette falnak az autóját, hogy előnyhöz juttassa csapattársát), ekkor még mindenki a „váratlan” győztest, Alonso-t ünnepelte. Nico Rosberg (Williams) lett a második, Hamilton (McLaren) pedig a harmadik.

2009 – Mark Webber fékhiba okozta nagy bukását leszámítva nem sok fordulatot tartogatott ez a verseny, Hamilton simán nyert, megelőzve a pályafutása legjobb eredményét elérő Timo Glock-ot és Fernando Alonso-t.

2010 – A világbajnoki címért küzdő Webber és Hamilton ütközik – a brit ki is esik –, közben az élen Vettel kergeti Alonso-t, de a spanyol nem hibázik és Ferrarival is győz Szingapúrban. A befutó igazi látványosságát Heikki Kovalainen szolgáltatja, akinek Lotus-a a célegyenesben lobban lángra, a finn pedig teljes nyugalomban kezdi el oltani azt.

2011 – Vettel ezúttal simán nyer Jenson Button és Mark Webber előtt. Michael Schumacher Sergio Perezzel, Hamilton pedig Massával ütközik – abban az évben nem először és nem utoljára.

2012 – Az élen álló Hamilton McLarenjében elromlik a váltó, innentől kezdve nincs akadály Vettel előtt, akit Button és Alonso követ a célban. Paul di Resta remek negyedik helyet szerez, Schumacher pedig ismét hibázik: most Jean-Eric Vergne Toro Rosso-jába hajt bele.

2013 – Akárcsak az elmúlt két alkalommal, most is sima Vettel-győzelem születik, a másik két dobogós, Alonso és a tizenharmadik helyről startoló Raikkonen messze a német mögött ér célba.

(fotó: theguardian.com)