Jump to content

Wehrlein győz, Wittmann a bajnok!

2014. 09. 14. 15:13

A Lausitzringen futott DTM-verseny fő kérdése az volt, hogy a hetedik helyről induló Marc Wittmann meg tudja-e nyerni itt a bajnokságot? A 25 éves német hideg fejjel, kimaradva minden rázós szituációból, a hatodik helyen ért célba, így két futammal a szezon vége előtt megszerezte a bajnoki címet.

Pascal Wehrlein szerezte meg a pole pozíciót a kaotikus időmérő edzésen. Mivel a versenyen is javarészt esős körülmények uralkodtak, jó esély kínálkozott a Mercedes előtt idei harmadik győzelmük begyűjtésére. A rajt előtt egyedül Edoardo Mortara tetetett fel száraz pályára alkalmas gumikat, de ez a döntés túl korai volt.

Wehrlein megőrizte a vezetést nemcsak a rajtnál, hanem az egész verseny alatt, egy apróbb megcsúszást leszámítva nem hibázott és így elkönyvelhette élete első DTM-es futamgyőzelmét. Jól ment a Mercedes-nek, részben a nedves pálya, részben az ellenfelek többletsúlya miatt: Wehrlein feliratkozott a stuttgartiak győzteseinek (Christian Vietoris és Robert Wickens) sorába, ráadásul az első ötben négy Mercedes végzett (Wehrlein első, Vietoris második, Juncadella negyedik, Wickens pedig ötödik lett).

A mai verseny azonban mégsem róluk, hanem a hatodik helyen végző Marco Wittmannról szólt, aki ötven pont fölé tornázta előnyét az összetettben és így matematikailag sem vehetik el tőle a bajnoki címet a hátralevő két futamon. A 25 éves pilóta négy futamgyőzelemmel és három pole pozícióval megérdemelten koronáztatott meg.

A legnagyobb esélye talán Mattias Ekströmnek volt arra, hogy elodázza Wittmann ünneplését, de a svéd a futam elején kicsúszott a kavicságyba, később pedig a szerelői rögzítették rosszul a bal első kerekét, ami véget vetett Ekström versenyének.

Bőven akadt dolga a sportfelügyelőknek a futamon, többen figyelmeztetést kaptak, Bruno Spengler, Jamie Green és Daniel Juncadella pedig áthajtásos büntetést baleset okozásáért, valamint a sárga zászló figyelembe nem vételéért. Green amúgy sem fogott ki jó napot, a büntetés mellett egy megpördülés és egy kicsúszás is fűződik a nevéhez, végül célba sem ért.

A kiesettek között találjuk még Antonio Felix da Costát, Nico Müllert, Timo Glockot, Paul di Restát és Adrien Tambay-t.

(fotó: sportschau.de)