Jump to content

A Red Bull Air Race mezőnyének értékelése

2014. 09. 08. 19:19

Két futam (Las Vegas és Spielberg) van még hátra a Red Bull Air Race-sorozat visszatérő, 2014-es szezonjából. Az eddigi hat verseny alapján értékeljük most egy ötös skálán a mezőny tizenkét pilótáját.

Hannes Arch (44 pont, 2. hely, értékelés: 4) – Álomszerűen kezdte a szezont, 2 második és 2 első helyet bezsebelve, de a 2008-as bajnok mindössze a nyolcadik volt a legutolsó két fordulóban, ennek köszönhetően pedig odalett a fél-távnál jelentősnek mondható előnye.

Besenyei Péter (6 pont, 10. hely, értékelés: 3) – Az „Air Race keresztapja” a legkiforratlanabb gépet vezeti, amely általában a leglassabb a mezőnyben. Ehhez képest bravúr, hogy Péter két ellenfelét megelőzve a tizedik helyen áll az összetettben.

Paul Bonhomme (45 pont, 1. hely, értékelés: 4) – Riválisához, Arch-hoz hasonlóan magabiztosan kezdett, aztán visszaesett Paul Bonhomme. Ascoti győzelme némileg feledtette a szerényebb eredményeket, de most vasárnap Texasban is csak ötödik lett.

Kirby Chambliss (5 pont, 11. hely, értékelés: 2) – Egy gdyniai negyedik helyet leszámítva rémálomszerűen alakul a kétszeres bajnok szezonja, aki csupán honfitársát, Gouliant előzi meg a pontversenyben.

Matthias Dolderer (14 pont, 7. hely, értékelés: 4) – Szolidan kezdett, de Ascotban és Fort Worth-ben két negyedik hellyel erősített be a német pilóta, aki jó eséllyel pályázhat a dobogós helyek valamelyikére a hátralévő két futamon.

Michael Goulian (0 pont, 12. hely, értékelés: 2) – Számtalan probléma hátráltatta a 2009-es magyar verseny győztesét, ő az egyetlen olyan pilóta, aki idén még egyszer sem tudta beverekedni magát a legjobb nyolc közé.

Matt Hall (28 pont, 4. hely, értékelés: 4) – Komoly potenciál rejtőzik az ausztrál fiúban, de a korábbi idényekben mutatott teljesítménye alapján előbbre kéne tartania két harmadik helyezésnél.

Nicolas Ivanoff (27 pont, 5. hely, értékelés: 5) – Emelkedő tendenciát mutatnak a korzikai pilóta eredményei, aki ascoti és texasi teljesítményével mindenkit meglepett és méltán érdemelte ki a maximális pontszámot.

Nigel Lamb (44 pont, 3. hely, értékelés: 5) – A britnek végre összejött az első győzelem Malajziában, azóta pedig bérletet vásárolt a dobogó második fokára. Bonhomme és Arch új kihívót kapott a véghajrára.

Pete McLeod (25 pont, 6. hely, értékelés: 4) – Korábban még soha nem volt ennyire versenyképes az ifjú kanadai, be is gyűjtött két dobogós helyet, de a fiatalos hév egyelőre megakadályozza abban, hogy komolyabban is számolni kelljen vele a finálékban.

Yoshihide Muroya (10 pont, 8. hely, értékelés: 3) – A japán egy meglepetés-harmadik helyet leszámítva nem sokszor mutatott kiemelkedő teljesítményt 2014-ben. A 2009-es újoncok közül (Muroya, McLeod, Hall, Dolderer) eddig talán az ő produkciója a leghalványabb.

Martin Sonka (10 pont, 9. hely, értékelés: 4) – Ahhoz képest, hogy a hároméves szünet előtt csak egy szezont futott, remekül megy Martin Sonka. Bár igazán kiugró még eredménye nincs, Matt Hallhoz hasonlóan valószínűleg számolni kell még vele a jövőben.

(fotó: nbcdfw.com)