Jump to content

Hamilton lekergette az élről Rosberget

2014. 09. 07. 15:32

Ha nem is az Olasz Nagydíj lesz a 2014-es szezon legjobb versenye, fordulatokban nem szenvedtünk hiányt. A győzelmet az élről induló, de a rajt után csak a negyedik helyen álló Lewis Hamilton gyűjtötte be, mögötte a kétszer is hibázó csapattárs, Nico Rosberg futott be. Felipe Massa első williams-es dobogójának örülhetett Monzában.

A futam előtt bejelentették, hogy mind Valtteri Bottas, mind Felipe Massa marad a Williams csapatánál a 2015-ös szezonban. Daniil Kvyat motorcsere miatt hátrakerült a 21. pozícióba, Marcus Ericsson pedig csak a boxból indulhatott, mert a harmadik szabadedzésen figyelmen kívül hagyott egy dupla sárga zászlós jelzést.

A rajtnál mindenki arra volt kíváncsi, hogy a belga versenyen összeérő Lewis Hamilton és Nico Rosberg hogyan tudnak eljönni az első sorból. A brit elrontotta a rajtot, csak a negyedik helyen fordult el az első kanyarban, Rosberg átvette a vezetést, őt Kevin Magnussen és Felipe Massa követte. Bottas is hátraesett egészen a tizenegyedik helyig.

Az ötödik körben Massa és Hamilton is átlépett Magnussenen, egy körrel később pedig Max Chilton kiesett a versenyből, a Marussiát megdobta a Roggia-sikánnál elhelyezett rázókő és a brit a gumifalban kötött ki. Chiltonnak ez mindössze a második kiesése volt nagyjából másfél éves F1-es pályafutása alatt.

A kilencedik körben Nico Rosberg elmérte a célegyenes féktávját, át kellett vágnia az első sikánt. Ezt követően Hamilton megelőzte Massát, így ismét a két Mercedes állt az élen. A 2008-as világbajnok sorra futotta a leggyorsabb köröket, apránként faragott Rosberggel szembeni hátrányából, a huszadik körre bő egy másodpercre közelítette meg csapattársát. Bottas közben nagy vágtába kezdett, Kimi Raikkonent, Sergio Perezt, Fernando Alonso-t, Jenson Buttont és Kevin Magnussent is maga mögé utasította.

A két Mercedes között nem változott a sorrend a boxkiállások során, így a versenynek a pályán kellett eldőlnie. Hamilton versenymérnöke tanácsának ellenére szorosan követte csapattársát és a pszichikai nyomás kifizetődött: Rosberg a huszonkilencedik körben ismét hibázott az első féktávon, így Hamilton került az élre. Ugyanebben a körben Fernando Alonso futama ért véget, a spanyolok kétszeres világbajnoka pont a Ferrari hazai pályáján könyvelte el idei első kiesését.

Kevin Magnussent 5 másodperces időbüntetéssel sújtották, a McLaren dánja túlságosan agresszíven védekezve leszorította a pályáról Bottas-t. Magnussen csapattársa, Jenson Button látványos csatát vívott Sergio Perezzel, a két autó több kanyaron át haladt egymás mellett, végül Button nem tudott Perez előtt maradni.

A hajrában nem a Mercedes, hanem a Red Bull házon belüli csatáját élvezhettük, Ricciardo-nak sikerült átlépnie Vettelen. Az élen nem változott a sorrend, Hamilton megszerezte idei hatodik futamgyőzelmét, a Rosberg második helyével begyűjtött kettős siker pedig feledtette a Mercedes-szel az előző két elvesztett verseny. Felipe Massa első dobogóját ünnepelhette a Williams színeiben.

Bottas csak a kilencedik volt a kerékcserék után, ehhez képest nagyszerű eredmény az elért negyedik hely. A további pontszerző helyeken Ricciardo, Vettel, Magnussen, Perez, Button és Raikkonen ért célba, de Magnussen büntetésével együtt hátrébb fog kerülni.

(fotó: gas2.org)