Jump to content

Négy éve hunyt el Shoya Tomizawa

2014. 09. 06. 08:48

Tegnap volt a négy éves évfordulója annak, hogy a japán Shoya Tomizawa halálos balesetet szenvedett a Moto2-es kategória San Marinói Nagydíján, Misano-ban. Tragédiája az első végzetes baleset volt honfitársa, Daijiro Kato 2003-as suzukai halála óta.

Tomizawa 2006 és 2008 között csak szabadkártyásként állt rajthoz a világbajnokságon a japán futamokon – kétszer a 125cc-s, egyszer a 250cc-s géposztályban. 2009-től vált a 250cc állandó tagjává, de nem nyújtott igazán kiemelkedő teljesítményt, két tizedik hely volt a legjobbja.

Annál meglepőbb volt aztán a 2010-es katari versenyen mutatott produkciója a Moto2-ben (amely verseny az első volt a kategóriában): mindenki megdöbbenésére magabiztosan győzött. Egy futammal később Jerezben pole pozíciót szerzett és végül másodikként végzett. Később már nem tudta megismételni ezeket a bravúrokat, de szorgosan gyűjtögette a pontokat, az összetettben is előkelő helyet foglalt el.

Misano-ban a negyedik helyen haladt, amikor a tizenkettedik körben egy gyors kanyarban elvesztette uralmát a motorja felett, elcsúszott és a mögötte érkező Scott Redding és Alex de Angelis már nem tudták kikerülni. Kórházba szállították, de nem sokkal később meghalt.

Shoya Tomizawa mindössze 19 évet élt.

(fotó: circuitprodigital.com)