Jump to content

Indycar: Kanaan győz, Power a bajnok!

2014. 08. 31. 08:35

Tony Kanaan győzött Fontanában, de Will Power örülhetett mégis a legjobban, miután három elvesztett bajnoki finálé után végre megnyerte az Indcyar-sorozatot. Ez volt zsinórban a kilencedik szezon, ahol a fináléban, azaz az utolsó futamon dőlt el a bajnoki cím sorsa.

Will Power a kilencedik helyen végzett a fontanai idényzárón, így megszerezte élete első Indycar-bajnoki címét. Az ausztrál pilóta korábban háromszor végzett az összetett második helyén (2010, 2011, 2012). Sikere egyben a Penske első bajnoki címe volt Sam Hornish Jr. 2006-os diadala óta.

Power így nyilatkozott a versenyt követően: „15 év kemény munkája áll mögöttem. Sírtam, mikor áthaladtam a célvonalon. Szürreális élmény, fantasztikus így befejezni a szezont. Még nem tudom elhinni, hogy bajnok vagyok.”

Will Power márkatársa, egyben idei legnagyobb ellenfele, Helio Castroneves 41 körön keresztül vezetett, de egy büntetés miatt visszaesett a tizennegyedik helyre. A brazil pilóta pályafutása során negyedik alkalommal végzett a pontverseny második helyén. „Egy újabb második hely, fáj egy kicsit, de motivál is, hogy jövőre erősebben térjek vissza és megnyerjem a bajnokságot.” – mondta el a verseny után Castroneves, aki nem felejtett el gratulálni sem az új győztesnek.

Kettős győzelemmel zárult az év a Chip Ganassi számára: a fontanai versenyen a 2004-es bajnok, Tony Kanaan győzött csapattársa, Scott Dixon előtt. Ed Carpenter lett a harmadik. A 2013-as Indy500 óta első diadalát arató brazil nemcsak a győzelemnek örülhet, hanem annak is, hogy felesége, Lauren januárra várja első közös gyereküket.

Érdekesség, hogy a futamot mindössze egyszer kellett „lelassítani”, Ryan Hunter-Reay megpörgése miatt. Nem állt rajthoz Fontanában Mikhail Aleshin, aki az egyik bemelegítő edzésen bukott hatalmasat, az újonc oroszt kórházba vitték, de nincs súlyos sérülése.

(fotó: autosport.com, forrás: indycar.com)