Jump to content

5-5 érv a Mercedes pilótái mellett

2014. 08. 29. 12:07

Az F1 hőskorát idézi Nico Rosberg és Lewis Hamilton párharca, ennek kapcsán most összegyűjtöttünk 5-5 érvet mindkettejük végső győzelme mellett.

Rosberg lesz a világbajnok, mert…

1. Fejben erősebb, mint Hamilton. Tény, ami tény, Hamilton legfőbb fegyvere a veleszületett, ösztönös zsenialitás, gyengéje pedig a mentális felkészültség. A britet még mindig ki lehet zökkenteni, egy-egy szóval vagy tettel, Rosberg pedig ügyesen él is ezekkel.

2. Agresszívabb, mint korábban. Rosberg korábban nem művelt igazán látványos dolgokat a pályán, idén azonban, mint azt a bahreini és a belga futam is jól példázza, sokkal rámenősebb és ez könnyen kifizetődhet – még ha nem is mindig makulátlan az összkép.

3. Következetesen hozza az eredményeket. A német eddig egyszer adott fel versenyt (Silverstone), ezt leszámítva mindig behozta az autót az első vagy a második helyen, még ha hátráltatva is volt (technikai hiba, szárnytörés, gumifoszlány beakadása).

4. Jobban megy az edzéseken, mint Hamilton. A korábban edzésmenőnek (is) számon tartott brit idén eddig alulmaradt az időmérőkön, Hamilton Barcelona óta nem verte meg Rosberget. Bár ez nem mindig jelenti a végső sikert a német számára, mentális fricskáként hasznos lehet.

5. A csapat mögötte áll(hat). Elcsépelt összeesküvés-elmélet, hogy német csapat német pilótát támogathat, de az már inkább számíthat, hogy Rosbergnek többéves szerződése van, míg Hamilton egyelőre nem írt alá 2015-re sem. Ha nagyon elszabadulnak az indulatok, még egy látványos szakításra is sor kerülhet, ebben az esetben pedig nyilvánvaló, hogy a pilóták közül ki érezheti magát nyeregben.

Hamilton lesz a világbajnok, mert…

1. A test-test elleni csatákat ő nyeri. Talán ez a legfőbb érv Hamilton mellett. Hiába 29 pont a lemaradása, Rosberg nem nyugodhat meg, hiszen a pályán úgymond még egyszer sem győzte le csapattársát.

2. Hihetetlen felzárkózásokra képes. Erre a legjobb példa a magyar futam: Hamilton a boxutcai start és rögtön utána egy megpördülés ellenére is a harmadik helyen futott be, Rosberg előtt(!). A 2008-as bajnok Németországban és Ausztriában is dobogós helyezést mentett magának a félresikerült időmérők után.

3. Többször volt pechje, mint Rosbergnek. Ha a sors igazságos, akkor a hátralevő futamokon kiegyenlíti a számlát: míg Hamilton négy műszaki hibánál tart, Rosberg eddig egy (a kanadai, nem végleges meghibásodással együtt is maximum két) problémát jegyez.

4. Jobban rajtol Rosbergnél. Ez is sokat számíthat a későbbiekben, hiszen előfordult már, hogy az döntötte el egy-egy verseny alakulását, hogy ki ért elsőként az első kanyarba.

5. A közvélemény mellette áll. Különösen a legutóbbi eset után sokan nem tartanák pozitív kicsengésűnek a befejezést, ha Rosberg nyerné meg a bajnokságot, utalva ezzel a német pilóta monacói és a belgiumi húzásaira, amelyek során ugyan „nem érték tetten”, de nem kizárt, hogy Rosberg szándékosan szabotálta Hamiltont.

(fotó: topnews.in)