Jump to content

A Belga Nagydíj „leg”-jei

2014. 08. 25. 08:30

Idén is bőben van mit ecsetelni a Spa-Francorchamps-i futam után, ahol rendszerint „mindig történik valami”. A szombati időmérő edzésen a Mercedes-ek előnye két másodperc fölött volt, ezek után nem sokan fogadtak volna arra, hogy nem a német márka valamelyik pilótája fog nyerni, vagy hogy csak egyikük lesz a dobogón. Mindezt ráadásul úgy, hogy nem hátráltatta őket műszaki hiba.

A futam embere: Kimi Raikkonen amióta visszatért a Ferrarihoz, még nem volt olyan versenyképes, mint most Belgiumban. A helyszínen korábban négyszer diadalmaskodó finn pilóta jó ütemben hajtotta végre a kerékcseréit, optimális stratégiával futott és bár a dobogóra nem fért föl, a negyedik pozícióban ért célba, ami idei legjobb eredménye. Nem mellesleg most először végzett Fernando Alonso előtt.

A leglátványosabb pillanat: Megtörtént az, amit a Mercedes vezetősége szeretett volna elkerülni: pilótáik ütköztek. Rosberg első légterelője a második körben ért össze Hamilton bal hátsó kerekével, ami defektet és kényszerű szárnycserét eredményezett, egyszersmind a győzelemtől is megfosztotta a Mercedes-istállót.

A legfurcsább akadály: Esteban Gutierrez Sauberje felvert a földről egy jókora gumifoszlányt, ami beakadt Nico Rosberg autójának egyik antennájába. A németet igencsak zavarhatta az arca előtt lebegő gumidarab, amelytől csak néhány kör elteltével sikerült megszabadulnia.

A legnagyobb különbség: Amíg Valtteri Bottas újabb dobogós helyezést szerzett, a Williams másik versenyzője, Felipe Massa eltűnt a mezőnyben. A brazil a spielbergi pole pozíció óta nem igazán tud harcba szállni az élmezőnnyel, igaz ebben két rajtbaleset is közrejátszott.

A legszebb csata: Kevin Magnussen és Fernando Alonso már a futam közepén megtalálták egymást, a spanyol hiába próbálta kicselezni a McLaren pilótáját a pálya középső szakaszán, Magnussen állta a sarat. Az utolsó körökre Jenson Button és Sebastian Vettel is felért rájuk, elképesztően látványos csatát vívva az ötödik pozícióért. Az összképet még az sem rontotta el, hogy Magnussen néhány manővere erősen súrolta a sportszerűség határát – ahogy azt Alonso gesztikulálásából is érezhettük. A dánt egyébként meg is büntették a futam után, a hatodikról a tizenkettedik helyre került.

A legnagyobb mentés: Újabb peches futamon van túl a harmadik helyről rajtoló Sebastian Vettel. A négyszeres világbajnok a kerékcserék után csak a nyolcadik pozíciót foglalta el, de végül nagy nehezen sikerült átugrania a Magnussen-Alonso-Button-triót és megszerezte az ötödik helyet.

A legsportszerűbb megmozdulás: Tavaly a fölényes győzelmet arató Vettelt, idén a csapattársával ütköző Nico Rosberget fütyülték ki Belgiumban a díjátadó-ceremónia alatt. A pódiuminterjúkat készítő Eddie Jordan azonban rendreutasította az indulatos közönséget, felhívva a figyelmet arra, hogy Rosbergnek is köszönhetően láthattak ilyen jó versenyt.

(fotó: independent.co.uk)