Jump to content

Rosberg idén hetedszer a pole-ban

2014. 08. 23. 15:12

Esős körülmények között rendezték meg a Belga Nagydíj időmérő edzését, amelyen a bajnokság éllovasa, Nico Rosberg futotta meg a leggyorsabb kört, megelőzve Lewis Hamiltont és a tegnap délutáni gyakorlást kihagyó Sebastian Vettelt.

Az esős harmadik szabadedzést a Williams finnje, Valtteri Bottas nyerte meg Daniel Ricciardo és Nico Rosberg előtt. A kvalifikáció elején sütött ugyan a nap, de az időjárással kapcsolatban bármi elképzelhető volt Spa-Francorchamps környékén.

Az első szakasz kezdetekor a többség „intermediate”, azaz átmeneti abroncsokon jött ki a pályára, csak néhányan választották az esőgumikat. Esteban Gutierrez a pénteki naphoz hasonlóan a bukótérben fejezte be a körözést, de ezúttal nem kellett piros zászlóval félbeszakítani a tréninget. A Q1-ben kiesett a hajrában megpördülő Pastor Maldonado, valamint Nico Hülkenberg, Max Chilton, Esteban Gutierrez, Andre Lotterer és Marcus Ericsson.

Dicséret illeti egyrészt az újonc Lotterert, aki sokáig jelentősen elmaradt a mezőnytől, de végül mégis megverte csapattársát, másrészt Jules Bianchit, aki ismételten jól szerepelt a kaotikus körülmények között és továbbjuttatta a Marussia csapatát a Q2-be.

A középső szakaszban valamivel rosszabb körülmények uralkodtak a pályán, mint korábban. Búcsúzott a további szerepléstől Daniil Kvyat, Jean-Eric Vergne, Sergio Perez, Adrian Sutil, Romain Grosjean és Jules Bianchi. A végjátékba a Mercedes, a Williams, a Ferrari, a Red Bull és a McLaren két-két autója jutott be.

A Q3-ban aztán a nap újra kisütött, de az aszfalt nem száradt fel. A Mercedes-ek csatáját ismét Nico Rosberg nyerte meg, aki életében először szerzett pole pozíciót Belgiumban. Lewis Hamilton nem sokkal maradt el a német idejétől, de néhány apró hiba miatt be kell érnie a második hellyel. Sebastian Vettel harmadik helyezése jónak mondható csakúgy, mint Fernando Alonso negyedik pozíciója.

Daniel Ricciardo lett az ötödik, Valtteri Bottas egy hatodik helyet mentett a Williams-nek – ennél biztosan többre számított a grove-i istálló. Skandináv negyedik sor lesz holnap, Kevin Magnussen és Kimi Raikkonen végeztek a hetedik és nyolcadik helyen, Felipe Massa és Jenson Button egészítik ki a legjobb tizet.

(fotó: autosport.com)