Jump to content

Spa-Francorchamps-i múltidéző

2014. 08. 21. 11:52

A Belga Nagydíj, azon belül is Spa-Francorchamps az egyik legrégebbi helyszín a Forma-1-ben annak ellenére is, hogy jó néhányszor kimaradt a versenynaptárból. Számos olyan adat és múltbeli esemény fűződik a nevéhez, amelyet még a sportágat kevéssé ismerők is jól tudnak.

Az első Spa-Francorchamps-i versenyt 1925-ben futották, amely Alberto Ascari apja, Antonio győzelmével ért véget. Belgium első F1-es győztese Juan-Manuel Fangio volt 1950-ben. Spa ma is az évad leghosszabb pályája a maga 7 kilométerével, de akkoriban még egy kétszer olyan hosszú aszfaltcsíkon futottak a pilóták. Ennek a vonalvezetésnek az utolsó győztese Pedro Rodriguez volt 1970-ben. A jelenlegi pálya számos híres kanyart foglal magába, ilyen a La Source, az Eau Rouge, a Les Combes, a Pouhon, a Stavelot, a Blanchimont és a „Buszmegálló”.

Spa mellett két helyszínen rendeztek korábban belga futamot: Nivelles-ben és Zolderben. Nivelles mindkét versenyét (1972, 1974) Emerson Fittipaldi nyerte meg, Zolderben pedig Niki Lauda volt a legeredményesebb szintén két sikerrel. Itt szerezte meg élete első és egyetlen győzelmét a svéd Gunnar Nilsson és itt halt meg 1982-ben Gilles Villeneuve.

Spa-Francorchamps-ban Michael Schumacher győzött a legtöbbször, hat diadalt aratott, de Ayrton Senna is öt, Jim Clark és Kimi Raikkonen pedig négy-négy alkalommal nyert itt. 1968-ban Belgiumban ért célba először egy McLaren az első helyen, a futamgyőztes a csapatalapító Bruce McLaren volt.

Michael Schumacher neve összeforrt a belga pályával. A németek bajnoka 1991-ben Spa-ban futotta első versenyét, majd egy évvel később itt szerezte meg élete első győzelmét. 1995-ben itt nyert a 15. pozícióból indulva, majd 2004-ben itt gyűjtötte be hetedik világbajnoki címét.

Minden idők legőrültebb belga versenye 1998-ban volt. Hogy csak a legemlékezetesebb momentumokat emeljük ki: 13 autó tört rommá a rajtnál, Schumacher belerohant a lekörözött David Coulthard McLarenjébe, aztán kis híján felpofozta a skótot a boxban, végül Damon Hill megszerezte saját maga utolsó és a Jordan csapat első futamgyőzelmét.

2000-ben Spa-ban mutatott be egy lélegzetelállító előzést Mika Hakkinen, mely során nemcsak riválisát, Michael Schumachert, hanem a körhátrányban autózó Ricardo Zontát is lehagyta. 2001-ben Luciano Burti bukott hatalmasat a pálya egy gyors szakaszán, amelyben szerencsére nem szenvedett súlyos sérüléseket, de F1-es pályafutása véget ért.

Tíz évvel a ’98-as káoszfutam után újabb őrült versenyre került sor Belgiumban. Kimi Raikkonen és Lewis Hamilton vívott óriási, oda-vissza előzésekkel tarkított küzdelmet a hajrában, amely a finn kicsúszásával fejeződött be és bár Hamilton ünnepelt a végén, egyik előzéséért 25 másodperces büntetést kapott, így csak harmadik lett. A győzelem Felipe Massához került.

Két éve a szezon legnagyobb rajtbalesete is Spa-ban történt, Romain Grosjean ütött ki jó néhány ellenfelet, köztük Fernando Alonso-t és Lewis Hamiltont is.

(fotó: thetimes.co.uk)