Jump to content

Ki hogyan szerepelt korábban Spa-ban?

2014. 08. 21. 14:49

A mezőny öt világbajnoka igencsak különböző teljesítményt produkált korábban a belga nagydíjakon. Van, aki négyszer is győzött ezen a pályán, de olyan is akad, aki tízszer indult, mégsem ért célba soha az első helyen.

Aki már négyszer nyert: Kimi Raikkonen

A „Jégembernek” különleges a kapcsolata a belga pályával, hiszen szinte az összes itteni versenyén kimagaslóan teljesített. 2002-ben itt indulhatott életében először az első sorból, 2004-ben meglepetésgyőzelmet szerzett a McLarennek, a sikert egy évvel később megismételte. 2007-ben magabiztos vezetéssel nyert a Ferrarival és tett nagy lépést a világbajnoki cím felé. 2008-ban a futam nagy részében neki állt a zászló, csak Lewis Hamilton és az utolsó körökben lezúduló eső állta útját. 2009-ben itt szerezte meg eddigi utolsó ferraris győzelmét, 2012-ben pedig dobogóra állhatott a Lotus-szal. A tavalyi verseny lehet talán az egyetlen igazi keserű emlékű a múltból, Raikkonen már az edzéseken sem ment jól, a futamon pedig fékhiba miatt kiesett, ezzel megszakadt több mint 25 versenyen át tartó pontszerző sorozata.

Aki duplázott: Sebastian Vettel

Vettel mindkét itteni győzelme nagyon fontos pillanatban jött. Bár 2011-ben és 2013-ban is jól kezdte az évadot, a nyári hónapok futamai nem sikerültek jól a számára. A német rendkívül összeszedetten versenyzett Spa-ban és mindkétszer demoralizáló fölénnyel győzött, megalapozva az „ázsiai hadjáratokat”, melyek világbajnoki címekig vezették őt. Vettel ezek mellett egy második (2012) és egy harmadik helyet (2009) is begyűjtött Belgiumban.

Akik egyszer győztek: Lewis Hamilton és Jenson Button

Nem sok híja volt annak, hogy Hamilton már 2008-ban megszerezze első spa-i diadalát, hiszen a Raikkonennel vívott csata után ő haladt át elsőként a célvonalon. Azonban a versenybírák egy vitatható ítélete miatt végül csak harmadik lett. Hamilton 2010-ben „vett revánsot”, annak ellenére győzött magabiztosan, hogy egyszer majdnem a sóderágyban ragadt. Ezeken kívül még egy harmadik (2013) és egy negyedik (2007) pozíciót leszámítva nem volt túl sok szerencséje, 2009-ben, 2011-ben és 2012-ben is balesetezett.

Button 2012-es sikere előtt – két harmadik helytől eltekintve (2005, 2011) – az egyetlen említésre méltó futam a 2000-es volt, ahol elsőévesként a harmadik helyre kvalifikálta magát, majd a futamon ötödik lett a Williams-szel. A 2009-es világbajnok belga nagydíjai nem tartoznak a legeredményesebbek közé, többnyire kiesett.

Aki még sosem nyert: Fernando Alonso

Alonso akármilyen jó versenyző, akadnak „mumuspályái”, ahol valahogy sosem jön össze a győzelem. Ilyen volt Indianapolis, ilyen Interlagos és ilyen Spa-Francorchamps is. Tíz itteni versenye közül is „csak” háromszor állhatott fel a dobogóra: 2005-ben és 2013-ban volt második, illetve 2007-ben harmadik. Ha idén összejönne a győzelem, az nemcsak számára volna egy fontos mérföldkő, de a jelenleg hullámvölgyben vergődő Ferrarira is életmentő hatással lenne.

(fotó: f1fanatic.co.uk)