Jump to content

Mi lesz Jean-Eric Vergne-nyel?

2014. 08. 20. 15:23

Hétfőn kiderült, hogy Jean-Eric Vergne-nek 2015-ben át kell adnia a helyét Max Verstappennek. A francia pilóta harmadik évét tölti a Forma-1-ben, eddig nem alkotott különösen nagyot, de igazán rosszul sem ment. Milyen lehetőségei vannak Vergne-nek a Száguldó Cirkuszban maradásra?

Vergne 2012-ben mutatkozott be a Forma-1-ben, első és mindmáig egyetlen csapata a Toro Rosso volt. A gárda 2011 végén mindkét versenyzőjétől, Sebastien Buemitől és Jaime Alguersuaritól is megvált, az ő helyükre érkezett Daniel Ricciardo és Vergne.

Két elődjéhez hasonlóan a francia versenyző egyáltalán nem maradt el a várakozásoktól, gyűjtögette a pontokat és a 2012-es, 2013-as évadok során végig egy szinten volt Ricciardo-val. Az ausztrál nem is a Toro Rosso-nál, hanem a Red Bullnál bizonyította igazán a tehetségét. Vergne tavaly csalódottan vette tudomásul, hogy nem ő lett Mark Webber utóda a nagycsapatnál, de 2014-ben újabb lehetőséget kapott a Toro Rosso-tól.

Csakhogy idén sem változott sokat a helyzet. Vergne házon belül ismét jól, de nem lehengerlően teljesített, ráadásul ezúttal egy tejfelesszájú orosz, Daniil Kvyat tartotta vele a lépést. Ennek is nagy szerepe lehetett a mostani döntés meghozatalában a csapat részéről.

A Toro Rosso lehetőséget kínál a fiataljainak, de nem túl sokat. Buemi és Alguersuari 2,5-3 szezont futottak, Vergne-nek is megvolt a sansza. Persze ellenpontként lehetne mondani, hogy a Toro Rosso-ban csak Sebastian Vettel alkotott igazán kiemelkedőt, Daniel Ricciardo-nak sem voltak nagy eredményei az istállónál.

Mindez azonban már nem változtat a lényegen, Vergne-nek távoznia kell. Egy éve nagy mozgolódás kezdődött a „pilótapiacon”, most valószínűleg sokkal kevesebb üres hely akad. A nagycsapatoknál aligha lehet kopogtatni – még ha akad is üresedés, nem valószínű, hogy Vergne-t szerződtetnék le.

A franciának megmaradhat a Sauber-Marussia-Caterham trió egyike, ha jövőre is a Forma-1-ben akar indulni. Három év rutinnal a háta mögött az egyik kiscsapat kivetheti rá a hálóját. Kérdés, hogy ő akarja-e ezt?

(fotó: zimbio.com)