Jump to content

A Moto3 új győztese, Alexis Masbou

2014. 08. 19. 12:02

A MotoGP legkisebb géposztályának egyik legrutinosabb tagja vasárnap Brno-ban csatlakozott a futamgyőztesek csoportjához, ezért most az ő eddigi pályafutására tekintünk vissza.

2014 szerencsésen alakul a futamot korábban sosem nyerő versenyzőkhöz: Németországban Dominique Aegerter, Indianapolis-ban Efren Vazquez, most Csehországban pedig Alexis Masbou szerezte meg élete első győzelmét a gyorsasági motoros-világbajnokságon.

Masbou 1987. június 2-án született a franciaországi Albiban. Több mint 100 világbajnoki futamát a legkisebb kategóriában (előbb 125cc-s, majd a Moto3-as kategóriában) teljesítette. 2003-ban és 2004-ben hazai versenyén, Le Mans-ban kapott először lehetőséget a versenyzésre szabadkártyásként, de egyik alkalommal sem ért célba.

2005-ben vált a vb. állandó tagjává az Ajo Moto Honda pilótájaként, Tomoyoshi Koyama mellett. Masbou legjobb eredménye egy asseni ötödik helyezés volt. Ezt a pozíciót később egyszer sem tudta megközelíteni a 125cc-s kategóriában, pedig próbálkozott Malagutival, utána ismét Hondával, aztán két évig Loncinnal, majd Apriliával és KTM-mel is. 2011 végéig egyszer tudott tizediknél jobb helyen végezni: a 2010-es jerezi versenyen lett kilencedik.

A Moto3-as géposztályban találta meg a tempóját. 2012-ben két ötödik és egy negyedik helyet szerzett, a Sachsenringen pedig első ízben léphetett fel a pódiumra másodikként. Brno után már nem állt rajthoz. 2013 szolidabb eredményeket hozott, két hatodik pozíció volt a legjobbja, de életében először került be a legjobb tíz közé a végelszámolásnál: 94 pontjával nyolcadik lett.

Idén Hollandiában villantott először, ahol a negyedik helyen futott be. Ezt egy németországi harmadik, majd egy indianapolis-i negyedik helyezés követte. Brno-ban pedig, 134. világbajnoki futamán végre minden összejött neki. Harciasan küzdött és jól helyezkedett a verseny hajrájában, ennek köszönhetően megszerezte a győzelmet. A bajnoki címért egyelőre nincs harcban, de 117 ponttal és az összetett hatodik helyével így is karrierje legjobb szezonját futja.

(fotó: zimbio.com)