Jump to content

Kettős hazai siker Ascotban, Besenyei hetedik

2014. 08. 17. 23:16

Paul Bonhomme vezetésével kettős brit-győzelem született az ascoti versenyen. Nicolas Ivanoff és Matthias Dolderer szintén remek eredményt ért el, betlizett viszont a kvalifikáció leggyorsabbja, Pete McLeod és a bajnokságot vezető Hannes Arch is. Besenyei Péter zsinórban harmadszor végzett a hetedik helyen.

Utoljára 2008-ban rendeztek Red Bull Air Race-versenyt Nagy-Britanniában. Akkor a főváros, London adott otthont a futamnak, most pedig Ascotban, a híres lóversenypálya helyszínén versengett egymással a mezőny – hosszú idő után először nem víz fölött. A sportág története során először „állórajttal” indultak a körök.

A tizenkét pilóta hat párviadalából egyből továbbjutott Matthias Dolderer, Hannes Arch, Yoshihide Muroya, Matt Hall, Nicolas Ivanoff és Besenyei Péter. Érdekesség, hogy Hall és Lamb ezredre ugyanolyan időt futott, az ausztrál hét tízezreddel volt gyorsabb brit ellenfelénél, ez döntött közöttük. A két leggyorsabb vesztes Paul Bonhomme és Nigel Lamb volt, így ők kerültek be még az első nyolcba. Martin Sonka kilencedik, Kirby Chambliss tizedik, az időmérőt megnyerő Pete McLeod egy hiba után csak tizenegyedik, Michael Goulian pedig tizenkettedik lett.

Besenyei a legjobb nyolc között is hibátlan kört futott, ideje jobb volt a pontverseny éllovasáénál, a 3 másodperces büntetést begyűjtő Archnál, így a magyar pilóta egy hetedik hellyel lett gazdagabb Ascotban. Arch kiesése komoly esélyt nyitott az ellenfeleknek hátrányuk csökkentésére. Hall lett az ötödik, Muroya pedig a hatodik. A két „hazai hős”, Lamb és Bonhomme bejutott a top négybe Ivanoff-fal és az élete legjobb eredményét produkáló Doldererrel együtt.

Paul Bonhomme erős körrel kezdett a végjátékban, Dolderer lassabb volt nála. Később Nigel Lamb és Nicolas Ivanoff sem tudta megverni a kétszeres bajnokot, így Bonhomme idén másodszor nyert futamot. Nagyot fordult a világ a brittel, két dobogó nélküli verseny és egy gyengébb angliai kezdés után visszatért a dobogó tetejére és a világbajnoki küzdelembe is. Lamb teljessé tette a brit közönség örömét, Ivanoff régóta először került be az első háromba, Dolderer pedig élete legjobb eredményét érte el negyedikként.

(fotó: martinhales.com)