Jump to content

F1: Győzelmek világbajnoki cím nélkül

2014. 08. 13. 10:42

Győztek, hosszú időt töltöttek a Száguldó Cirkuszban, a sportág emlékezetes alakjaivá váltak, de vb-címet sosem szereztek. Kik a Forma-1 legeredményesebb nem világbajnokai?

A „top 10-es” lista végén Rene Arnoux és Juan-Pablo Montoya áll 7-7 győzelemmel. Arnoux többször is ült versenyképes autóban, legjobb lehetőségei 1982-ben és 1983-ban adódtak arra, hogy vb-címet nyerjen, de ’82-ben a Renault-val túl sokszor esett ki, egy évvel később pedig csak harmadik lett az összetettben a Ferrarival. Montoya nagy esélye 2003-ban volt, két futammal az évad vége előtt csak három ponttal maradt el Michael Schumachertől, de a véghajrája nem sikerült.

Jacky Ickx (8 győzelem) 1970-ben megfoszthatta volna Jochen Rindtet a vb-címtől az osztrák versenyző monzai halála után, ha a hátralevő versenyeket megnyeri, de erre nem volt képes. Így Rindt posztumusz bajnokká vált, Ickx pedig sosem ért fel a csúcsra. A kilenc győzelmet számláló Mark Webber nagy esélye pontosan negyven évvel később, 2010-ben jött el: az ausztrál pilóta a második helyen állt a pontversenyben Fernando Alonso mögött (megelőzve később négyszeres bajnokká váló csapattársát, Sebastian Vettelt!), de Abu-Dhabiban nem ment jól neki, később pedig már nem adódott előtte ilyen nagy lehetőség.

Heten jutottak el legalább tíz győzelemig úgy, hogy nem lettek a világ legjobbjai. Gerhard Berger pályafutása során vagy másodhegedűs szerepet töltött be vagy nem a legjobb autóban ült, Ronnie Petersont pedig tragikus halála akadályozta meg abban, hogy kilépve Mario Andretti árnyékából ő is világbajnok legyen. Mindketten tízszer nyertek a Forma-1-ben.

Két brazil pilóta szerzett pályafutása során 11-11 győzelmet: Rubens Barrichello és Felipe Massa. Barrichello Schumacher mellett nem gondolhatott a világbajnoki címre, 2009-ben pedig Jenson Button győzte le őt a Brawnnál. Massa viszont gyakorlatilag világbajnok volt az emlékezetes 2008-as brazíliai idényzárón egészen addig, míg Lewis Hamilton meg nem előzte Timo Glockot.

Carlos Reutemann tizenkét győzelmet aratott a Forma-1-ben, de 1980-ban Alan Jones, egy évvel később pedig Nelson Piquet kerekedett fölé a bajnoki titulusért folytatott küzdelemben. David Coulthard ellenben hiába nyert 13 versenyt karrierje során, igazi nagy esélye sosem kínálkozott arra, hogy a bajnokságban is győzzön (2001-ben az évad feléig tartotta a lépést Schumacherrel).

Minden idők legeredményesebb olyan pilótája, aki sosem nyert világbajnokságot, Stirling Moss. Az „örök másodiknak” is titulált legenda Juan-Manuel Fangio legnagyobb ellenfele volt az 50-es évek második felében. 1955 és 1958 között a második, 1959 és 1961 között pedig a harmadik helyen végzett a pontversenyben. Vezetett Mercedest, Maseratiti, Vanwallt, de mindhiába: a Forma-1 legtehetségesebb versenyzői között számon tartott Moss sosem lett világbajnok.

(fotó: thevanquish.wordpress.com)