Jump to content

Portré a Moto3 új győzteséről

2014. 08. 11. 12:41

Efren Vazquez több mint hét éve versenyez a világbajnoki mezőnyben, de győznie mindeddig nem sikerült. Idén eddig leginkább a franciaországi incidenssel hívta fel magára a figyelmet, tegnap Indianapolis-ban azonban egy remekül időzített utolsó körös támadással végül megtört a jég és futamot nyert.

Efren Vazquez 1986. szeptember 2-án született a spanyolországi Bilbaóban. A MotoGP-ben 2007-ben mutatkozott be, Doningtonban, a kirúgott Arturo Tizon helyén a 250cc-s géposztályban. Első (és abban a szezonban egyetlen) pontját Brno-ban gyűjtötte be. 2008-ban a 125cc-sek között állt rajthoz, 31 pontjával már a 21. helyen végzett a pontversenyben, legjobb eredménye egy katari kilencedik pozíció volt. 2009-ben már a legjobbak közé is sikerült bekerülnie, Jerezben végzett az ötödik helyen, az összetettben pedig a tizennegyedik helyet foglalta el 54 ponttal.

2010 nagyszerűen indult Vazquez számára, hiszen rögtön az idénynyitón második lett. A szezon során még egyszer, Misano-ban állhatott fel a dobogóra, harmadikként. Összesen 152 pontot gyűjtött és ötödik lett. 2011 két harmadik helyet (Le Mans, Misano) és 160 pontot hozott, ami a hetedik pozícióra volt elegendő. 2012-ben Derbiről Hondára, majd 2013-ban Mahindrára váltott, de ezek az évek nagyobb sikerek nélkül teltek el, Vazquez „csak” 93, illetve 82 pontot szerzett és tizedik/kilencedik lett a tabellán.

Idén újra Hondával versenyez – sikeresebben, mint valaha. Két harmadik hellyel kezdett (Katara, Austin), majd Jerezben másodikként végzett. Le Mans-ban viszont saját hírnevét tépázta meg azzal, hogy a célba-érés után hátulról megütötte a győztes Jack Millert, ezzel mutatva ki dühét a verseny hajrájában őt ért sérelemért. Barcelonában egy újabb dobogóval feledtette a francia futam kudarcát. Tegnap 116-ik világbajnoki futamát teljesítette Indianapolis-ban és életében először végre sikerült győznie.

(fotó: motociclismo.es)