Jump to content

Vége a nyári szünetnek, jön Indianapolis

2014. 08. 07. 13:48

Kilenc verseny telt el a tizennyolc futamos évadból a MotoGP három kategóriája számára. A két kisebb géposztályban még úgy-ahogy szoros a küzdelem, de a királykategória továbbra is csak egy emberről, Marc Marquezről szól. Az idei tizedik verseny következik a hétvégén, a híres indianapolis-i pályán.

Hosszas mélyrepülésből tért vissza Németországban Jack Miller. Az ausztrál motoros hibátlan versenyhétvégét futva magabiztosan nyerte meg a sachsenringi versenyt a Moto3-ban, miközben ellenfelei közül ketten is (Alex Rins, Romano Fenati) buktak. Miller előnye jelenleg 19 pont a második helyen álló Alex Marquezzel szemben. Kétségtelen, hogy eddig ő tűnik a bajnoki cím legfőbb várományosának és csak a sorozatos bakik miatt nem nagyobb az előnye az összetettben, de egyrészt sok futam van még hátra, másrészt Miller a második félidőben nem engedhet meg magának könnyelműen elszórt pozíciókat (lásd korábban Mugello és Assen).

Új győztest avatott a Moto2-es kategória a német hétvégén, Dominique Aegerter nemcsak ebben a géposztályban, de a világbajnokságon is először nyert. Ezzel ugyan még nincs látótávolságon belül a Marc VDS-csapat párosához (Esteve Rabat, Mika Kallio) képest, de a hátralevő futamokon mindenképpen számolni kell vele, hiszen óriási lélektani gát szakadt, szakadhatott fel benne. Rabat és Kallio egyelőre magabiztosan vezetik a pontversenyt, a spanyol előnye 19 pont csapattársával szemben, de a korábban domináns csapat (az első hét fordulóban hatszor győztek) az elmúlt két verseny egyikét sem nyerte meg. Érik tehát a visszavágás.

A szezonnyitó katari verseny óta talán nem is vetődött fel komolyan a kérdés a MotoGP-ben, hogy Marc Marquezen kívül megnyerheti-e más az idei világbajnokságot? Ehelyett azt találgatjuk, vajon meddig tart a címvédő döbbenetes győzelmi sorozata? 2014 első felében egyszer sem tudta senki legyőzni, vajon a második kilenc futamon becsúszik neki egy félresikerült hétvége, vagy esetleg megnyeri az év összes versenyét? Ehhez az első lépést Indianapolis-ban kell megtennie vasárnap.

A pálya némileg módosult, két ponton is változtattak rajta az előzések megkönnyítéséért. 2008 óta rendeznek itt versenyeket, a királykategória jelenlegi tagjai közül nyert már itt Marc Marquez (2011/12-Moto2, 2013-MotoGP), Jorge Lorenzo (2009-MotoGP), Pol Espargaro (2009-125cc), Valentino Rossi (2008-MotoGP) és Dani Pedrosa (2010/12-MotoGP) is. Marquezen kívül egy háromszoros győztese van a pályának: Nicolas Terol, aki 2008-ban, 2010-ben és 2011-ben is nyert itt a 125cc-s géposztályban.

(fotó: zimbio.com)