Jump to content

Hamilton nyitott az élen a Hungaroringen

2014. 07. 25. 11:40

Apró malőrök és változatlan erőviszonyok jellemezték a Magyar Nagydíj első szabadedzését. A pálya négyszeres győztese, Lewis Hamilton volt a leggyorsabb az első gyakorláson, szűk két tizeddel csapattársa, Nico Rosberg előtt. A két Ferrari zárt a harmadik és negyedik helyen hat-, illetve bő egy másodperces lemaradással.

Megszakítás nélkül huszonkilencedik alkalommal látogatott el a Forma-1 mezőnye a Hungaroringre. Péntek délelőtt az első szabadedzéssel megkezdődött a körözés a magyar pályán. Immár a Marussia színeiben láthattuk a boxban a fiatal amerikai tesztpilótát Alexander Rossit, aki Németország után elhagyta a Caterham istállót. A megszokottól eltérően a Magyar Nagydíj első szabadedzésén egy tartalékversenyző sem kapott lehetőséget.

A mexikói Sergio Perez gördült ki először a pályára, de a mezőny nagy része hamar csatlakozott hozzá és teljesítette az installációs (ellenőrző) köröket. Nem kellett sokat várni az első látványosságra: sűrű fehér füstöt okádva gyulladt ki a boxutcába visszatérő Max Chilton autója. A brit csak az edzés legvégén ült vissza a Marussiájába.

Nem sokat teketóriázott a két Mercedes, Nico Rosberg és Lewis Hamilton szorgalmasan rótta a köröket már az első negyedórában. Ennek oka nagy valószínűséggel a Hockenheim előtti szabályváltoztatás volt, az éllovas istálló minél jobban meg akarta ismerni a FRIC-rendszer nélkül működő autókat.

Akárcsak egy hete, most is számos apró hibát (elfékezés, korrigálás, pályaelhagyás) követtek el a pilóták. A tréning első felének legnagyobb hibája a svéd Marcus Ericsson nevéhez fűződött, aki a 12-es kanyarban csúszott ki. A Sauber németje, Adrian Sutil pedig a hajrában fordult keresztbe a kettes kanyar bukóterében. Ismét műszaki gondokkal szembesült a Lotus csapata: Romain Grosjean a tervezettnél jóval kevesebb kört tudott futni, a francia pilóta ki is fejezte nemtetszését a helyzettel kapcsolatban.

Az időeredményeket tekintve nem láthattunk drámai eltérést az eddigi erőviszonyoktól. Hamilton 1:25.814-es idővel nyerte meg az első edzést, 183 ezreddel verve meg Rosberget. Raikkonen és Alonso ugyan a 3. és 4. pozíciókba hozták be a Ferrarikat, de meglepő lenne, ha a hétvége további részében is ott maradnának. Vettel, Magnussen, Vergne, Ricciardo, Button és Massa fért be még a legjobb tíz közé. Esteban Gutierrez jól kezdett, 11. lett délelőtt, a Williams finn pilótája, Valtteri Bottas viszont csak a tizenötödik helyen végzett.

Délután kettőkor a második szabadedzéssel folytatódik a Magyar Nagydíj programja.

(fotó: theguardian.com)