Jump to content

Ilyen volt a mi Formánk (2000-2006)

2014. 07. 23. 15:00

A Ferrari mindössze ötször nyert a Hungaroringen, ebből azonban hármat ebben a hét évben gyűjtött be. Michael Schumacher és a Scuderia több alkalommal is bajnoki címet biztosított be nálunk. Később, már az új vonalvezetésű pályán új győzteseket is avattunk.

2000 – Mika Hakkinen kicselezi a rajtnál Schumachert, és fölényes győzelmet arat. A németnek a futam második részében Coultharddal kell megküzdenie a második helyért, amit sikerül is megtartania a kanyargós pályán.

2001 – 1992 után újra egyéni bajnokot avat a Hungaroring! Michael Schumacher négy futammal az idény vége előtt futamgyőzelemmel biztosítja be negyedik világbajnoki címét, megelőzve Rubens Barrichello-t és David Coulthardot.

2002 – Barrichello diktálja a tempót a hétvégén, Schumacher pályarekorddal asszisztál a Ferrari kettős győzelméhez és konstruktőri bajnoki címéhez. Hátrébb Juan-Pablo Montoya csap össze Kimi Raikkonennel, a harmadik hely Ralf Schumacheré.

2003 – A meghosszabbított pályát nem kis meglepetésre Fernando Alonso avatja fel győzelemmel a Renault volánja mögött. A spanyol versenyző először győz a Forma-1-ben, és először győz a Forma-1-ben spanyol versenyző. Schumacher kört kap, Raikkonen és Montoya dobogósok, a Jordan színeiben pedig magyar pilóta áll rajthoz (Baumgartner Zsolt), szintén első ízben a Száguldó Cirkusz történetében.

2004 – Újabb konstruktőri bajnoki címet ünnepel a Ferrari, ismét egy kettős győzelemmel. A rajt-cél győzelmet arató Schumacher és Barrichello mögött Alonso a harmadik, az immár teljes szezont futó Baumgartner Zsolt a tizenötödik helyen ér célba.

2005 – Ezúttal gyengélkedik a Ferrari, de mégis Schumacher áll a pole-ban. Az első körben nagyot esnek a Red Bullok (Klien szaltózik is), a nagy esélyes Montoyát műszaki hiba állítja meg, így csapattársra, Kimi Raikkonen győz a két Schumacher, Michael és Ralf előtt. A pontversenyt vezető Alonso szárnytörés után csak a 11. pozícióig jut.

2006 – Jenson Button 113. nekifutásra győz a félig esős versenyen (14. helyről indulva a magyar pályán!), Alonso hiába parádézik nedves körülmények között, a spanyolt utoléri Mansell átka (meglazuló anyacsavar), az élről induló Raikkonen Liuzzival ütközik, Schumacher merész gumistratégiája nem jön be, így Pedro de la Rosa és Nick Heidfeld állhatnak fel a dobogóra (először kerül be BMW a legjobb három közé).

(fotó: f1fanatic.co.uk)