Jump to content

Rosberg győzött, Hamilton nagyot sprintelt, Massa fejre állt Hockenheimben

2014. 07. 20. 15:46

Borulásos rajtbaleset Massa és Magnussen összeérése után, pikáns csaták többnyire két, néha három résztvevővel, kigyulladó Toro Rosso, pálya közepén lefulladó Sauber, tizenhét helyet javító Hamilton, könnyedén nyerő Rosberg. Címszavakban ez a 2014-es Német Nagydíj cselekménye.

Lewis Hamilton autójában váltót kellett cserélni, így a tegnap nagy balesetet szenvedő brit a tizenötödik helyett a huszadik helyről várta a lámpák kialvását. Óriási rajtbalesettel kezdődött a Német Nagydíj, Silverstone után újra nem jutott túl az első körön Felipe Massa, aki Kevin Magnussennel egyszerre akart befordulni az első kanyarba, a két forgó kerék összeért és a brazil pilóta bukfencet vetve csúszott ki a bukótérbe. Szerencsére Massa nem sérült meg.

Rövid ideig a pályán tartózkodott a Safety Car, majd Nico Rosberg vezetésével ismét nekilódult a mezőny. Nagy elánnal kezdte meg a felzárkózást Lewis Hamilton, a 2008-as világbajnok öt kör alatt a tizenharmadik helyre kapaszkodott fel. A kilencedik helyen újabb baleset történt, Sergio Perez akadt össze Daniil Kvyattal, a találkozóból a fiatal orosz versenyző jött ki rosszabbul, kicsúszott, de folytatni tudta a körözést.

Közben Hamilton – immár a rajtnál pechesen helyezkedő és sok pozíciót vesztő Daniel Ricciardo-val karöltve – további előzéseket mutatott be, különösen szép volt a Kimi Raikkonennel folytatott párharca. A Mercedes versenyzője végül egyszerre hagyta maga mögött Raikkonent és Ricciardo-t. A hosszú elnyújtott balkanyar, végén a visszafordító kanyarral még jó pár „hármas randevút” hozott össze, Sebastian Vettel a két Ferrarival harcolt, de Jenson Button is két ellenfelét hagyta le egy lendülettel. Romain Grosjean versenye a huszonnyolcadik körig tartott, a Lotus franciája műszaki hiba miatt esett ki.

Húsz évvel ezelőtt Jos Verstappen Benettonja gyulladt ki a boxban, most Daniil Kvyat autója lobbant lángra, de szerencsére ő is ép bőrrel szállt ki. Hamilton ugyan nem tudott eggyel kevesebb kiállással végigmenni, de a tempója még így elég volt ahhoz, hogy a verseny második felében megelőzze Fernando Alonso-t a harmadik helyért. Közben Adrian Sutil autója pördült meg és fulladt le a célegyenes bejáratánál, a német pilóta kiesett, de a Safety Cart nem küldték be. Nem feltétlenül érthető a versenybíróság döntése, korábban ennél kevésbé veszélyes helyzetekben is bejött a Biztonsági Autó.

Látványos küzdelmet vívott egymással a hajrában Ricciardo és Alonso az ötödik helyért, Hamilton pedig Bottas-t üldözte a második pozícióért. A kétszeres bajnok spanyolnak végül sikerült megelőznie a Red Bull ausztrálját, Bottas-nak viszont sikerült maga mögött tartania a futamot a huszadik helyről megkezdő Mercedes-pilótát.

Nico Rosberg talán idei legsimább győzelmét aratta, összetettbeli előnye tizennégy pontra nőtt a harmadik helyen befutó Hamiltonnal szemben. Bottas újabb dobogós helyezésnek örülhetett, a pódiumon végző versenyzők mögött Vettel, Alonso, Ricciardo, Hülkenberg, Button, Magnussen és Perez ért célba pontszerző helyen.

Egy hét múlva nálunk, a Hungaroringen vendégeskedik a Száguldó Cirkusz mezőnye.

(fotó: faz.net)

Látogass el hivatalos Facebook oldalunkra, ahol írásainkat is megtalálod, valamint különleges fotókat és videókat is láthatsz!